Konservatiivist senati vabariiklaste liider Mitch McConnell kutsus üles uutele läbirääkimistele Obamaga ning andis mõista, et tema partei võib mõnedest oma nõudmistest loobuda, vahendab CNN.

Hääletamine oli planeeritud kolmapäevale, kuid plaan sai teisipäeval tagasilöögi, kui kongressi eelarvebüroo teatas, et kulutusi ja puudujääke ei õnnestu vähendada nii palju kui välja reklaamitud. Boehneri pressiesindaja ütles, et abid üritavad hääletamiseks välja pakutavat plaani ümber kirjutada ning kongressi anonüümne allikas teatas CNN-ile, et hääletamine on edasi lükatud kõige varem neljapäevale.

Konservatiivid on kritiseerinud Boehneri plaani selle eest, et see ei võta piisavalt arvesse üha kasvavat puudujääki ja võlga.

Kapitooliumi mäe telefoniliinid ja võtmetähtsusega kongresmenide veebilehed olid aga umbes kodanike nõudmistest, kes vastasid Obama üleskutsele avaldada oma valitud esindajatele survet kokkuleppele jõudmiseks.

Kui kongress ei suuda 2. augustiks tõsta USA laenu ülemmäära, mis on praegu 14,3 triljonit dollarit, võivad ameeriklasi oodata muuhulgas tõusvad intressimäärad ja nõrgenev dollar. Et laenude hind tõuseb, muutuvad märkimisväärselt kallimaks ka eluasemelaenud, autolaenud ja õppelaenud.

Mõned finantsanalüütikud hoiatavad potentsiaalse börsikrahhi ja USA krediidireitingu alandamise eest.

Lisaks sellele hoiatavad ametnikud, et ilma laenu ülemmäära tõstmiseta ei ole föderaalvalitsus järgmisel kuul võimeline väljamakseid tegema. Obama hoiatas hiljuti, et ei saa sel juhul garanteerida pensionide ja toetuste väljamaksmist.