Kolm kuud tagasi võimu haaranud sõjaväehunta organiseeritud ülestunnistused on ennenägematu paljastus plahvatuslikult kasvava narkoäri kohta Lääne-Aafrikas, millest on saanud Lõuna-Ameerika kokaiini Euroopasse vahendaja, vahendab Associated Press.

Ülestunnistused maalivad pildi salajasest ärist, mida viidi läbi täiesti karistamatult ametnike, presidendi pereliikmete ja julgeolekujõudude kaasabil.

ÜRO värske raporti andmetel on alates 2005. aastast teel Lääne-Aafrikast Euroopasse tabatud 46 tonni kokaiini. See toodab tulusid, mis on tihtipeale suuremad kui transiitriikide kaitse-eelarve.

USA narkootikumidevastase võitluse agentuuri DEA endine juht Michael Braun ütles, et suurem osa Euroopasse suunatavast kokaiinist läbib Lääne-Aafrika.

Aastaid oli narkokaubandus Guineas avalik saladus. 24 aastat riiki valitsenud endise diktaatori Lansana Conté sisering oli sügavalt korrumpeerunud. Pealinnas, kus enamik inimesi elab ilma elektrita, sõitsid ametnikud ringi üliluksuslike maasturitega.

Conté suri detsembris. Päev hiljem haaras riigipöördega võimu kapten Moussa Dadis Camara, kes lubas hakata korruptsiooniga võitlema. Siiani on arreteeritud üle tosina inimese, kuid Dadise enda hunta tuntud liikmeid, keda samuti kahtlustatakse narkoäris, pole puudutatud.

Kaks nädalat tagasi hakati riigitelevisioonis näitama valitsusametnike ülestunnistusi, mida rahvasuus nimetatakse „Dadise šõuks”.

Esimesena astus üles kadunud diktaatori kardetud vanim poeg Ousmane Conté, kes tunnistas üles, et osales narkoäris.

Conté sõnul tõi üks ta sõber riiki sisse „ravimeid” tema humanitaarfondi tarvis, kasutades selleks Punase Risti lennukit, mis maandus pealinna Conakry rahvusvahelisel lennuväljal. Lennuki saabudes helistas sõber Contéle, kes sõitis seejärel koos presidendi ihukaitsega lasti turvama.

Conté väitis, et ei teadnud esialgu, et tegemist on kokaiiniga. Kui sõber talle hiljem sellest rääkis, võttis Conté vastu 300 000 dollari suuruse altkäemaksu.

Surnud presidendi naisevend rääkis, et kohtus Ladina-Ameerika narkoärimeestega oma õe, endise esimese leedi villas. Riigi luureülem saatis isiklikult kokaiinilastiga veoautokonvoi pealinna.

Isegi endine Guinea narkootikumidevastase võitluse üksuse ülem tunnistas, et konfiskeeritud kokaiin paisati sageli taas ringlusse.

Üks politseinik tunnistas, et müüs konfiskeeritus kokaiinipaki sadamas 15 000 dollari eest maha. Saadud raha eest ostis ta kasutatud auto, televiisori ja viimase malli Nokia mobiiltelefoni. Lisaks saatis ta oma moslemist ema palverännakule Mekasse.

Enamik narkopolitseinikke sõitsid 50 000 dollarit maksvate maasturitega, samas kui politseiniku palk on 100 dollarit kuus. Et mitte liigset tähelepanu äratada andis narkopolitsei ülem käsu, et narkopolitsei peakorteri parklas võib parkida ainult tema.