Laste vanus ulatus mõnest päevast kolme aastani. Lapsed leiti pealinna lähistel asuva Antigua linna ühest majast pärast seda, kui naabrid teatasid, kuidas iga päev käivad välismaalased sealt lapsi ära viimas, kirjutab BBC.

Nüüd uurib politsei, kas lapsed olid varastatud või sunniti vanemaid lapsi ära andma.

Möödunud aastal adopteeriti USA-s üle 40 000 Guatemaalast pärit lapse. Rohkem lapsi adopteeritakse vaid Hiinast.

Guatemaala peaprokuröri kantselei teatas, et vaid mõne lapsel oli olemas dokument, mis lubas tal olla kellegi teise kui oma vanemate hoole all ning et majal ei olnud õigust tegutseda adopteerimiskeskusena.

46 last jäid majja politsei valve alla seniks, kuni asja uuritakse.

BBC Ladina-Ameerika korrespondendi Daniel Scweimleri sõnul võtab Guatemaalast pärit lapse adopteerimine poole vähem aega ning maksab märkimisväärselt vähem, kui mujal.

Sel aastal ratifitseeris Guatemaala Kongress riikidevahelist adopteerimist käsitleva Haagi konventsiooni, mis sätestab rea nõudeid, mis peavad tagama protsessi läbipaistvuse.

USA välisministeerium on aga adopteerimise vastu, kuna teadete kohaselt sunnitakse paljusid Guatemaala emasid oma lapsi adopteerimiseks müüma.

Guatemaalas tegutsev ajakirjanik Martin Asturias rääkis BBC-le, et adopteerimine on muutunud riigis suureks äriks. Laste hinnad ulatuvad 25 000 dollarist kuni 60 000 dollarini, sõltuvalt sellest, kui keeruline on protsess ja kui spetsiifilised on tulevaste kasuvanemate nõudmised.

Kuid adopteerimisäril on Asturiase sõnul ühiskonnale ka laiem mõju. „Guatemaalat on tabanud see, mida mina nimetaksin „sotsiaalseks psühhoosiks”,” ütles Asturias. „Väikestes maia külades ja linnades võivad levida kuulujutud, et lapsi varastakse selleks, et neid adopteerimiseks müüa.” Selliste kuulujuttude põhjustatud äng ja raev on varem viinud selleni, et adopteerimisäriga seotuses kahtlustatud on lintšitud või kividega surnuks loobitud.

Muuseas päästeti möödunud reedel ka Haitil 47 last, kelle vanemad olid nad lubatud tasu eest inimkaubitsejatele andnud, teatas Organization for Migration (IOM). Kahe kuni seitsme aasta vanused lapsed vabastati Haiti pealinnas Port-au-Prince’is asuvast ebaseaduslikust adopteerimiskeskusest.

IOM andmeil pakutakse lapsi raha eest rikastele Haiti elanikele ja välismaalastele.