Janzeni sõnul on lennukite arvu vähendamine vastavuses ülesande mõõtmetega, vahendab Guardian.

„Väljalennud toimuvad vastuseks Venemaa tegevusele. Ainus eesmärk on kaitsta NATO Euroopa õhuruumi ja kindlustada NATO riike õhurünnakute eest,“ ütles Janzen.

Janzen tunnistas, et NATO on viimastel kuudel suurendanud luurelendude arvu, kuid kinnitas, et need jäävad Venemaa piiridest sadade kilomeetrite kaugusele.

Võõrasse õhuruumi tungimiste arvu kasvu puhul on Guardiani teatel kergendavaid asjaolusid. Riikide õhuruumid on Ida-Euroopas väikesed ning Ukraina konflikt on suurendanud poliitilist tundlikkust, mistõttu kipuvad mõned pealinnad ohuga liialdama.

NATO hävitajate väljalendude suure arvu peamine põhjus on see, et Vene lennukid ei pea sageli kinni rahvusvahelistest konventsioonidest. Nende transpondrid on väljalülitatud ning nad ei jaga oma lennuplaane.

„Vene piloodid on välja õpetatud kindlate käskudega järgida rahvusvaheliste ja riiklike seaduste ja reeglite nõudeid. Lennud leiavad aset asustamata piirkondade, peamiselt avamere kohal, ilma riigipiire rikkumata. Vene lennukeid saadavad pidevalt NATO hävitajad. Venemaa austab kõiki rahvusvahelisi ja riiklikke piiranguid, mis on sellisele tegevusele kehtestatud, ning teeb seda ka tulevikus,“ kommenteeris Venemaa valitsus.

Kaitseministeeriumi NATO ja Euroopa Liidu osakonna juhataja asetäitja Liis Mure ütles Delfile, et NATO riigijuhid võtsid mullu sügisel Wales’i tippkohtumisel vastu otsuse, et NATO heidutusmeetmed jätkuvad, kuni julgeolekuolukord Euroopas seda nõuab. Nende meetmete hulka kuulub ka tugevdatud Balti õhuturbemissioon.

"Seda otsust on korduvalt kinnitanud ka NATO kaitseministrid, viimati juunis Brüsselis. Mingisugust otsust Balti riikides õhuturbemissiooni vähendada ei ole vastu võetud," teatas Mure.

Oktoobris arutavad NATO kaitseministrid taas Mure sõnul laiemalt julgeolekuolukorda ja sellega seotud heidutusmeetmeid, ning otsustavad, kas on vaja nende ulatuses teha mingeid muudatusi.

"See võib ka tähendada hoopis suurema kohalolu kasuks otsustamist, kui olukord seda nõuab – kindlasti mõjutab seda hinnangut piiririkkumiste tihenemine, kuna NATO ülesandeks on tagada oma õhupiiri puutumatus."

"Raske on öelda, miks Vene Föderatsiooni poolt on piiririkkumised viimastel aastatel sagenenud, kuid tõenäoliselt ei ole ilmastik Vaindloo saare kohal nii drastiliselt halvenenud, et olla selle põhjuseks.Eestis alustavad peagi õhuruumi turvamist Ämarist Saksamaa õhuväe hävitajad, mis on siin kuni aasta lõpuni. Hetkel oleme lõpetamas läbirääkimisi liitlastega, kes tulevad Ämarisse järgmisel aastal. Nii et meil on kindlus, et liitlased on ka tulevikus siin, et meie õhuruumi kaitsta," lisas Mure.