"Leedu on üks avatumaid riike, mille poliitikuid on endast kõik andnud. Ja õiguslik uurimine venis kahtlemata seetõttu, et me ei saanud Ameerika Ühendriikidelt täiendavat informatsiooni," ütles Leedu president neljapäeval ajakirjanikele, vahendab BNS.

Euroopa Parlamendi kodanikuvabaduste, õigus- ja siseasjade komisjoni liikmed tulid Leedusse kolmepäevasele visiidile uurima teateid sellest, et riigis võis tegutseda USA Luure Keskagentuuri (CIA) salavangla terrorismis kahtlustatavate isikute kinnipidamiseks.

Pärast parlamendiuurimist 2009. aasta lõpus algatasid Leedu prokurörid võimalike salavanglate osas juurdluse, kuid lõpetasid selle mullu jaanuaris. Prokurör Mindaugas Dūda ütles, et Vilniuse lähedal asuvate hoonete vanglana kasutamise tõestamiseks ei ole piisavalt tõendeid.

Parlamendijuurdlus tegi ühtlasi kindlaks, et CIA-ga seotud lennukid sisenesid ajavahemikus 2003-2006 mitmel korral Leedu õhuruumi. Kuid uurimine ei suutnud tõestada, et terrorismis kahtlustatavaid Leedusse toodi.

"Ma usun, et Leedut hinnatakse päris positiivselt, sest me oleme üks esimesi riike, mis julges oma probleemidest avalikult rääkida, ning seda hinnatakse," ütles Grybauskaitė.