"Ei ole võimalik jääda igakestvasse konfrontatsiooni Venemaaga," ütles Zurab Abašidze, Tbilisi eriesindaja Venemaa asjades, esmaspäeval ajakirjanikele, vahendab BNS.

Abašidze ja Venemaa asevälisminister Grigori Karassin leppisid reedel Šveitsis Genfi lähistel neli tundi kestnud mitteametlikul kohtumisel kokku otsedialoogi jätkamises, vahendas portaal civil.ge.

“Me leppisime kokku, et jääme teatud küsimustes eriarvamusele, seega defineerisime küsimused nagu kaubandussuhted, humanitaar- ja kultuurisidemed ning regulaarlendude taastamine kahe riigi vahel kui dialoogi alguspunkti. Me leppisime kokku regulaarse dialoogi jätkamises samas formaadis,” ütles Abašidze ajakirjanikele.

Vene välisministeerium teatas omakorda, et esindajad “vahetasid arvamusi võimalike viiside üle, kuidas saaks normaliseerida Vene-Gruusia suhteid spetsiifilistes valdkondades”.

Gruusia ja Venemaa diplomaatilised sidemed katkesid nelja aasta taguse augustisõjaga ja Moskva keeldub suhtlemast Gruusia presidendi Mihheil Saakašviliga. Oktoobrikuiste valimiste järel peaministriks saanud Bidzina Ivanišvili on aga kinnitanud soovi suhteid Venemaaga parandada. Eriti aktuaalsed on kaubandussuhted, sest Venemaa keelas kaks aastat enne sõjalist konflikti Gruusia kahe peamise ekspordiartikli veini ja mineraalvee müügi.

Diplomaatiliste suhete taastamine ei ole veel päevakorras ning Venemaa on andnud selgelt mõista, et ei kavatse teha mingeid järeleandmisi sõja järel iseseisvate riikidena tunnustatud Lõuna-Osseetia ja Abhaasia osas.

Venemaa ja Gruusia on viimastel aastatel pidanud läbirääkimisi küsimustes, mis puudutasid Venemaa liitumist maailma kaubandusorganisatsiooniga (WTO) ning separatistlikke regioone, ent kahepoolseid sidemeid puudutavaid kõnelusi pole olnud.