Tseremoonias osalesid viis aastat tagasi hukkunud Ahmat Kadõrovi poeg ja praegune president Ramzan, vabariigi aliimide (alim - ar k õpetlane) nõukogu esimees Hož-Ahmad Kadõrov (kes on ka Kadõrovite suguvõsa vanem), aga ka kohaliku esindusorgani spiiker Dukvaha Abdurahmanov, teatab Interfax.

Vabariigi presidendi ja Kadõrovite suguvõsa vanem ütlesid, et mälestusmärk võetakse maha surnud Ahmad Kadõrovi enda soove arvestades.

Sealjuures vabandati monumendi autori – Moskva meeri Juri Lužkovi ihuskulptoriks kutsutava Zurab Tsereteli ees.

„Me tahame, et ta mõistaks õigesti president Ramzan Kadõrovi ja kogu perekonna otsust – Ahmad-Hadži testeeris, et talle ei püstitataks ausambaid,“ teatas suguvõsa vanem.

Ausamba asemele hukkunud presidendi nime kandvale platsile ehitatakse memoriaalkompleks, mis pühendatakse „tuhandetele Ahmad-Hadži Kadõrovi kaasvõitlejatele, kes andsid oma elud võitluses terroristide ja vahhabiitidega, kes päästsid tšetšeenia rahva ja nurjasid rahvusvahelise terrorismi plaanid Venemaa lagundamiseks“.

Algsel eeldati, et rajatav kompleks pühendatakse ka nn Suures Isamaasõjas (Nõukogude-Saksa sõda 1941-1945) langenutele ja et Kadõrov-vanema ausammas viiakse alles memoriaali valmimise järel minema.