Politsei on arreteerinud umbes 60 aktivisti, teatab ajaleht Aftonbladet.

Greenpeace'i teatel sisenes umbes 20 aktivisti kella 7.30 ajal kohaliku aja järgi Rootsi läänerannikul 60 kilomeetrit Göteborgist lõunas asuvasse Ringhalsi tuumajaama. Tund aega hiljem tungis umbes 50 inimest Rootsi idarannikul Uppsala läänis asuvasse Forsmarki tuumajaama.

„Sissepääsemine peaks olema võimatu ja see näitab, et turvameetmed on ebapiisavad ja meil on väga ohtlik olukord. Me nõuame, et kõik reaktorid Rootsis võetaks viivitamatult käigust maha,“ ütles Jacobsson.

„Nad kasutasid redeleid ja ronisid üle aia. Ringhalsis olid neil kaasas jalgrattad. See on rahumeelne stressitest, mis näitab, et on kaugelt liiga lihtne sisse pääseda,“ rääkis Jacobsson.

Politsei sai Ringhalsist väljakutse kell 7.45 kohaliku aja järgi.

„Tubli pool tundi hiljem oli 16 inimest arreteeritud. Neid süüdistatakse ebaseaduslikus sissetungis. Politsei on endiselt kohal,“ ütles Hallandi politsei kommunikatsioonijuht Lars Grimbeck.

Forsmarki pressiesindaja Claes-Inge Andersson kinnitas, et aktivistid tungisid tuumajaama territooriumile.

„Meie turvamehed kutsusid loomulikult politsei kohale,“ ütles Andersson ja märkis, et aktivistid tungisid küll jaama territoorimile kuid mitte hoonetesse. „Nad ei pääsenud tuumajaama elutähtsatesse osadesse. Jaamas on mitmekordsed kaitserajatised, me ei looda ainult välistarale.“

Aktivistid pääsesid Forsmarkis ainult üle esimese turvaaia. Politsei teatel vahistati seal umbes 40 inimest.