Kakskümmend kaheksa keskkonnaaktivisti ja kaks ajakirjanikku lahkusid Murmanski vanglast kella 5 paiku ja pandi rongile, rääkis Greenpeace'i esindaja Dannielle Taaffe, vahendab BNS.

Kinnipeetud viiakse arvatavasti 1500 kilomeetri kaugusele Peterburi, teatas Greenpeace diplomaatilistele allikatele tuginedes.

Vene võimud pidasid Arctic Sunrise'i kinni 18. septembril, kui kaks keskkonnaaktivisti olid üritanud tungida energiakontserni Gazprom naftaplatvormile Petšora meres, et protestida naftapuurimise vastu Arktikas. Keskkonnakaitsjate jäälõhkuja pukseeriti Murmanskisse.

Hollandi lipu all sõitnud Arctic Sunrise'i rahvusvaheline meeskond on 18 riigist, nende seas neli venelast ja üks soomlanna. Kõigile on esitati algselt süüdistused piraatluses, kuid need kvalifitseeriti ümber huligaansuseks, mis näeb ette väiksema, kuni seitsmeaastase vanglakaristuse, teatas Vene juurdluskomitee 22. oktoobril.

Greenpeace'i teatel pole Vene võimud piraatlussüüdistusi ametlikult tühistanud. Keskkonnaorganisatsioon on samuti seisukohal, et laev oli vahistamise ajal rahvusvahelises vetes. Gazpromi naftaplatvorm asub Vene erimajandusvööndis, mistõttu enamik Vene seadusi seal ei kehti.