Zikast ei ole veel teateid USA mandriosast, kuigi naine, kes haigestus Zikasse Brasiilias, sünnitas hiljem ajukahjustusega lapse Hawaiil, vahendab Reuters.

Brasiilia tervishoiuministeerium kinnitas novembris, et Zika viirus on seotud loote väärarenguga, mida tuntakse nime all mikrokefaalia. Lapsed sünnivad tavalisest väiksemate ajudega.

Brasiilia on teatanud 3893 arvatavast mikrokefaalia juhtumist, teatas WHO eelmisel reedel. Seda on enam kui 30 korda rohkem kui ühelgi aastal pärast 2010. aastat.

Haigus on alates 2015. maist kiiresti levinud regiooni 21 riiki ja territooriumile immuunsuse puudumise tõttu elanikkonna hulgas ning moskiitoliigi Aedes aegypti prevaleerimise tõttu, mis viirust kannab, teatas WHO.

Tõendid teiste ülekandusmisviiside kohta on piiratud.

„Zika on olnud isoleeritud inimese seemnevedelikku ning ühel juhul on kirjeldatud võimalikku seksuaalset ülekandumist inimeselt inimesele. Siiski on vaja rohkem tõendeid, et kinnitada, kas seksuaalne kontakt on viis Zika ülekandumiseks,“ teatas WHO.

Praegu ei ole tõendeid selle kohta, et Zika kanduks lastele üle rinnapiimaga.

WHO soovitab rasedatel naistel, kes kavatsevad reisida piirkondadesse, kus Zika levib, konsulteerida enne reisi ja naastes arstiga.

Zika on ajalooliselt esinenud mõnedes Aafrika osades, Kagu-Aasias ja Vaikse ookeani saartel. Aga tavaliselt on see kerge haigus ja teaduslikke andmeid on selle kohta vähe, nii et pole selge, miks põhjustab see Brasiilias mikrokefaaliat, teatas WHO.