Veerand sajandit tagasi 24. augustil teatas Gorbatšov lahkumisest NLKP keskkomitee peasekretäri ametikohalt. Sellele olid eelnenud 1991. aasta 19.-21. augusti sündmused, mida tuntakse augustiputšina. Sama aasta detsembris loobus Gorbatšov ka Nõukogude Liidu presidendi ametist, vahendab RIA Novosti.

Meenutades otsust lahkuda peasekretäri ametist, märkis Gorbatšov, et see oli talle väga raske. „Väga, väga. Olukord nägi siis välja selline. Ja oli vaja isegi sellisel viisil, ütleme otse, raskel nii minu kui kõigi jaoks, reageerida… Sisuliselt hakkas lagunema riik ja partei ja kõik. Ja asi, nii öelda, võis jõuda kodusõjani,“ ütles Gorbatšov RIA Novostile.

Gorbatšov teatas, et ei ole seda otsust kahetsenud. „Ei. Ma võin öelda ainult üht: kahetsen, et ei ole Nõukogude Liitu. Seda ma kahetsen,“ ütles Gorbatšov. „Ma tegin väga palju jõupingutusi selleks, et liitu säilitada. Ja minu kreedo oli kõiges, kõigis asjades, et kõik tuleb teha – kõigi raskuste juures – ilma vereta. Noh, ei läinud korda. Aga ikkagi õnnestus sellist hirmsat asja, nagu on kodusõda, vältida,“ lisas Gorbatšov, vastates küsimusele, kas ta on mõelnud, et Nõukogude Liitu oleks olnud võimalik säilitada, kui ta oleks võimu juurde jäänud.