Austria justiitsminister lubas deklaratsioonis tõsta üles küsimuse erandi üle vaatamise kohta, millega Euroopa arreteerimisorder kehtib ainult pärast 2002. aasta 7. augustit toime pandud kuritegude kohta, vahendab Leedu Delfi.

„Austria kavatsus erand üle vaadata on märk, mis näitab, et riik on Leedu ja teiste Euroopa Liidu partnerite ning ka volinik Viviane Redingi häält kuulda võtnud. Siiski ei saa peatuda võitluses ühise vaatepunkti eest ajaloole Euroopas, ükskõik kui raske see tee ka ei oleks,“ ütles Leedu välisminister Audronius Ažubalis.

Ažubalise sõnul on ühine vaatepunkt ajaloole Euroopas alles välja kujunemas. Leedu näitab selles protsessis aga üles erakordset aktiivsust.

„Leedut võib nimetada riigiks, mis hakkas esimesena helistama Euroopa südametunnistuse kella. Me oleme teinud väga palju selleks, et kogu Euroopa kuuleks juhtumist Mihhail Golovatoviga, saaks sellest teada või juba teades, tuletaks meelde, mida Leedu 13. jaanuaril läbi elas ja mille pärast me paljaste kätega tankide ette sattusime. Võin kinnitada, et tulevikus ei võeta otsuseid sellistes olukordades ei Austrias ega ka teistes Euroopa Liidu riikides vastu nii kiirustades,“ ütles Leedu välisminister.