Vulkaanipurske tagajärjel tuha alla mattunud ja hiljem välja kaevatud Pompeiji linnas asunud nn. Gladiaatorite maja kukus kokku laupäeva hommikul, kui piirkonnas turiste veel ei olnud. Ametivõimude teatel juhtus see ilmselt paduvihmade tagajärjel, kirjutab YLE Uutiset.

See selgitus ei rahulda aga arheolooge, opositsioonipoliitikuid ja mõnda ajalehte. Kriitikute kinnitusel on tegelik põhjus lohakus Pompeiji hooldamiselt kokkuhoidmine. Itaalia valitsus eraldavat kultuurimälestiste korrashoiule liiga vähe raha ja nimetab vastutavatele ametikohtadele ebapädevaid inimesi.

Itaalia president Giorgi Napolitano ütles pühapäeval, et Gladiaatorite maja kokkukukkumine on häbiks Itaaliale. Kultuuriminister Sandra Bondi külastas Pompeiji varemeid ja hoiatas, et paljud piirkonna hooned on seoses halva hooldusega varisemisohus.

Pompeiji hävines aastal 79 p. Kr. Vesuuvi purskes. Linn kattus kuuemeetrise tuhakihiga ja see unustati aastasadadeks. Linna hakati tuha alt välja kaevama alles 18. sajandil. Hoolimata umbes 260 aastat kestnud kaevamistest, on linnast välja kaevatud ainult kaks kolmandikku.