Itaalia politoloog, ühiskonnategelane ja ajakirjanik Chiesa esitas teisipäeval, 13. jaanuril Tallinna administratiivkohtule kaebuse Eesti välisministeeriumi otsuse peale, mille järgi oli Chiesale keelatud Eestisse sisenemine 2014. aasta 13. detsembrist kuni 2015. aasta 13. jaanuarini, teatab Vzgljad.

Chiesa rääkis intervjuus Vzgljadile, milliseid nõudmisi tema kaebus sisaldab.

„Selles kaebuses ei vaidlusta ma mitte ainult mulle esitatud süüdistusi, ma vaidlustan nende olemuse. Nad väidavad, et ma kujutan ohtu Eesti riigi julgeolekule. Aga nad määratlevad Eesti julgeoleku taset minu veendumuste alusel. Ma ei ole kunagi toime pannud ebaseaduslikke tegusid ning minu vastu ei ole mingeid süüdistusi sellistes tegudes. On ainult süüdistused minu veendumuste kohta, aga see on vastuolus Euroopa sõnavabaduse ja vaba liikumise seadusega. Nad ei saa öelda, et ma olen Eestile ohtlik, lähtudes lihtsalt minu veendumustest. Aga kui nad nii ütlevad, asuvad nad väljaspool Euroopa ruumi,“ ütles Chiesa Vzgljadile.

Chiesa on veendunud, et tema kaebus vaadatakse läbi, kuid ta ei kujuta ette, kuidas võiksid Eesti kohtuorganid nüüd oma veendumustest lahti öelda. Chiesa loodab oma kaebuse objektiivset läbivaatamist ja temavastaste süüdistuste tühistamist.

„Kui nad pikendavad minu sissesõidukeeldu, muutub see Eesti jaoks suureks probleemiks Euroopa Liidu sees. Nad riskivad väga tugevalt imidži rikkumisega Euroopa sees. See on pretsedenditu juhtum, kui Euroopa kodanik arreteeritakse ja teda süüdistatakse tema veendumuste eest. Kui Euroopa sellisele asjale ei reageeri, on see suur löök Euroopale endale. Kui ta reageerib, on see löök Eestile,“ ütles Chiesa Vzgljadile.