Multimiljonär, suurinvesteerija, filantroop ja Avatud Ühiskonna Fondi looja Soros ütles, et Venemaa president Vladimir Putin muutub seda agressiivsemaks, mida kehvemini Venemaa majandusel läheb, vahendab Ilta-Sanomat.

"Kui Venemaal läks hästi, ja ta oli populaarne, käitus ta oma rahva suhtes vaoshoitumalt ja oli vaoshoitum ka oma välispoliitikas," rääkis Soros Münchenis.

Sorose sõnul ei toimi Venemaa vastased sanktsioonid. "Venemaa finantskriisi kohta saab Putin öelda, et ega see pole minu viga, vaid lääs on süüdi. Ja sellega tema populaarsus kasvab, samauti nagu venelaste viha lääne suhtes."

Soros andis mõista, et Venemaad võiks hoopis aidata. "Te peate muutma oma mõtlemist. Majanduslik abi oleks investeering oma julgeolekusse," õpetas Soros Euroopa juhte.

Ida-Euroopa poliitika asjatundja Sorose sõnul on praegune olukord selline, et Putini Venemaal on ruumi tegutseda, kuna Euroopa Liit ja euro on nõrgenenud.

90ndate alguses läks Euroopa Liidul hästi, see tihenes ning Nõukogude liit varises kokku. Nüüd, kahju küll, on Euroopa Liit lagunemise teel ning Venemaa on endas kindel, ütles Soros.

Sorose sõnul pole Putini Venemaa aga Ukrainas edukas olnud. "Ta kaotas Ukraina, mis hakkas Euroopale lähenema. Ta mängis olukorra valesti välja. Ukrainas on kodanikuühiksond ning osalusdemokraatia kasvuteel," rääkis Soros.

Tema sõnul toimus Venemaa välispoliitikas suur pööre aastal 2012, kui Moskva hakkas andma massiivset relvaabi mässuliste vastu võitlevale Süüria valitsusele.