Serbias elavad Mladići lähedased nõuavad Belgradi kohtult, et Haagi rahvusvahelise tribunali poolt aastaid tagaotsitav sõjaväelane kuulutataks ametlikult surnuks. Selle kohta esitati ka ametlik taotlus, teatab Serbia ringhääling B92.

Perekonna advokaat Miloš Šaljić märkis, et sugulastel pole juba pikki aastaid Mladićiga kontakti olnud ega ka mingeid teateid temast. Kindralkolonel oli raskesti haige ning ilma meditsiinilise eriabita poleks ta suutnud ellu jääda.

Associated Press märgib, et Mladići sugulaste taotlust võib pidada ka taktikaliseks sammuks, mis suunatud läänemeelse valitsuse pingutuste vastu leida ja tuua sõjaväelane Haagi kohtu ette.

Perekonna advokaat lükkas väited nagu kindralkolonel varjaks ennast Radovan Karadžići kombel valenime all ümber. Tema sõnul on see võimatu.

"Mladić pole võimeline selleks, tema psüühika pole teeskluseks, adapteerimiseks ja taolisteks asjadeks loodud," ütles Šaljić ja lisas, et Mladić ei suudaks elada kadumisele eelnevast erinevat elu.

Haagi tribunal kahtlustab kindralkoloneli 8000 Bosnia moslemi tapmises 1995. aastal kui Mladić juhtis Republika Srpska (RS) armeed.

Mees on alates 1996. aastast juurdlusest kõrvale hoidnud ja end varajanud. Tema otsene ülemus RSi president Radovan Karadžić tabati juulis 2008 ja anti Haagile üle.