Vene valitsusjuht kohtus lisaks oma kolleegi Wen Jiabaoga ja teiste võimuesindajatega ka Hiina RV äritegelastega ning pidas maha rea tähtsaid läbirääkimisi. Nende käigus kirjutati alla suur hulk lepinguid, muu hulgas ka energeetika- ja kosmosealaseid ühisprojekte, teatavad Vene telekanalid.

Mõlemad pooled — nii Putin kui ka Wen — nimetasid praeguseks ajaks saavutatud partnerluse taset strateegilise usalduse suhteks. Pekingisse saabus Putin saadetuna oma „naftaministrist” Igor Setšinist ja gaasihiiu Gazpromi juhatuse esimehest Aleksei Millerist, teatab infoportaal Lenta.

Vladimir Putin ja Wen Jiabao

Gazprom ja China National Petroleum Company (CNPC) allkirjastasid lõpuks raamleppe gaasitarnete kohta rahvavabariiki — neid läbirääkimisi on peetud juba alates aastast 2005.

Leppe kohaselt hakkavad hiinlased saama aastas ligi 70 miljardit kuupmeetrit energiaühikuid, mis teeb Hiina RV-st automaatselt Vene gaasi suurima importööri. Siiski pole veel kokku lepitud kõige tähtsamas asjas — hinnas.    

Siiani oli Gazpromi suurimaks välispartneriks Euroopa Liit, kuid kontsern on juba ammu rääkinud valmidusest diferentseerida oma ekspordisuundi ja müüa gaasi Aasia turule.

Putin Hiina Rahvavabariigis