Iisraeli peaminister Benjamin Netanyahu kutsus reedel kokku julgeolekukabineti, mis koosneb talle kaitseteemadel nõu andvatest ja n-ö tema siseringi kuuluvatest ministritest, et arutada kasvavaid pingeid Palestiina aladel, kirjutab ajaleht Financial Times.

Tulevahetus sai alguse, kui Iisraeli väed üritasid avastada Gazast Iisraeli kulgevaid tunneleid, mida terroristid kasutavad relvade ja muu materjali smugeldamiseks. Iisraeli sõjavägi selgitas reedel, et lennukid ründasid „Hamasi terroriinfrastruktuuri“ Gaza lõunaosas, süüdistades islamiorganisatsiooni rakettide tulistamises enda vägede pihta.

Iisrael teatas neljapäeval, et avastas Hamasi mässuliste ehitatud piiriülese tunneli, mis oli järjekorras juba teine vähem kui kuu aja jooksul avastatud tunnel. Iisraeli kaitsejõudude süüdistuste kohaselt on Hamasil „kuratlik plaan imbuda Iisraeli kogukondadesse“ ja seega on juudiriik võtnud ülesandeks salatunnelid avastada ja hävitada.

Hamas teatas oma avalduses kolmapäeval – vahetult pärast tulevahetuse puhkemist –, et peab Iisraeli jätkuvalt „vastutavaks Gaza sektori vastaste pingete eksaleerimises“.

Palestiina meditsiiniallikate sõnul suri Gaza lõunaosas pommitamises 50. aastates naisterahvas. Mousa Abu Marzouk, Hamasi allikas, ütles sel nädalal, et organisatsioon on palunud Egiptusel taas sekkuda, et vältida uue konflikti puhkemist ja taastada rahu.

Iisraeli on Hamasi ja teiste militaarorganisatsioonide vastu Gazas maha pidanud kolm sõda. Viimati 2014. aastal, mil operatsioonis „Protective Edge“ – mille eesmärk oli rünnata piiriüleseid tunneleid ja Hamasi relvaladusid – sai surma 2200 inimest, pea kõik neist palestiinlased.