Ka teised Iisraeli julgeolekuametnikud kinnitavad, et palestiinlased on hankinud tõhusamaid relvi, teatab The Telegraph.

Vaatlejate sõnul võib Iisrael kasutada juunis toimunud oma sõduri röövi Gaza piiril ettekäändena sektorisse tungimiseks, et purustada seal koonduv sõjaline oht endale.

Egiptuse võimud avaldavad omalt poolt Hamasi juhtkonnale tugevat survet, et röövitud kapral Gilad Shalit vabadusse lastaks, lootes nii vältida sõda oma piiril.

Shalit rööviti Hamasi võitlejate poolt Iisraeli territooriumilt Gaza piiri lähedal, röövile järgnes ulatuslik Iisraelipoolne sõjaline vastulöök Gazasse. Operatsioone Gazas katkestas vaid mõni nädal hiljem puhkenud sõda Liibanoni lõunaosas tegutseva Hezbollah terroriorganisatsiooniga.

Iisraeli sõjaväeluure brigaadikindral Shalom Harari ütles, et juudid võivad Gazasse minna “suurejooneliselt”, kui kapral Shaliti ei vabastata. Harari süüdistas Iraani Gaza terroristide relvastamises. “Iraan on Lähis-Ida supervõim. Nende jaoks on väga tähtis relvastada Gaza rakettidega, et arendada välja oht, mis ümbritseb Iisraeli kõigist külgedest,” ütles Harari.

Gazas tegutseb arvukalt väiksemaid ja suuremad relvarühmitusi, kes on väga erineva relvastusega. Tähtsamad organisatsioonid on Hamas, Islamidžihaad, al Aqsa märtribrigaad ja Rahva Vastupanukomitee, lisaks ka Hezbollah.

Luureeksperdid kinnitavad, et palestiinlased üritavad innukalt kopeerida Hezbollah taktikat hiljutisest Liibanoni sõjast. Hezbollah ründas Vene päritolu relvadega edukalt juudi tanke lahinguväljal ning pommitas katjuuša tüüpi rakettidega Iisraeli tagala linnu.