Türgi välisministeeriumi teatel võib juhtum pöördumatult mõjutada Türgi ja Iisraeli suhteid. Islamimaailm on Iisraeli aktsiooni teravalt hukka mõistnud. Euroopa Liidu juhid on väljendanud oma muret ning nõuavad juhtunu täielikku selgitamist. Mitmed Euroopa riigid on kutsunud välja ka Iisraeli suursaadikuid, sest abikonvoi laevadel on nende kodanikke, vahendavad YLE Uutiset, CNN ja BBC.

Hispaania ja Prantsusmaa nimetasid Iisraeli operatsiooni ebaproportsionaalseks. "Me oleme korduvalt soovitanud mitte üritada sel viisil Gazasse jõuda, sest see on seotud riskidega. Samas tuleb ka Iisraelil vaoshoitult käituda ning järgida rahvusvahelisi kohustusi," ütles omakorda Suurbritannia välisminister William Hague.

ÜRO peasekretär Ban Ki-moon ütles, et ta on šokeeritud teadetest, et Gazasse suunduvatel laevadel tapeti inimesi. "Ma mõistan vägivalla hukka ja Iisrael peab selgitusi andma," sõnas ta.

Kanadas visiidil olnud Iisraeli peaminister Benjamin Netanyahu jättis ära plaanitud kohtumise USA president Barack Obamaga ning kiirustas tagasi koju. Obamaga rääkis ta telefonis ning lepiti kokku, et kohtumine leiab aset tulevikus. Valge Maja teatas, et nad tunnevad sügavalt kaasa kaotatud inimelude pärast ning hetkel üritatakse end selle tragöödia üksikasjadega kurssi viia. Netanyahu avaldas surmajuhtumite osas kahetsust, kuid rõhutas, et sõdurid pidid end laeval ründajate eest kaitsma.

Iisraeli valitsuse pressiesindaja Mark Regevi sõnul üritasid nn abikonvoi korraldajad juba algusest peale "tüli norida".

"Nad tahtsid sooritada poliitilist avaldust. Nemad tahtsid vägivalda," sõnas Regev ja kinnitas, et Iisrael soovis blokaadimurdjate laevu rahumeelselt tõkestada. "Nemad on otseselt vastutavad vägivalla ja surmajuhtumite eest."

Iisrael kehtestas Gaza sektorile blokaadi 2007. aastal pärast seda, kui seal tuli võimule terrorismis süüdistatud islamistlik liikumine Hamas.

Kuuest laevast koosnev abikonvoi asus Küproselt teele hoolimata Iisraeli korduvatest hoiatustest, et nende tee tõkestatakse. Iisrael kinnitab, et igal nädalal lastakse Gazasse 15 000 tonni humanitaarabi, kuid ÜRO kinnitusel jääb sellest väheks ning see polevat isegi neljandik vajaminevast kogusest.