Kolmepäevase tippkohtumise viimase päeva eel korraldas Itaalia politsei reidi globaliseerumisvastaste meeleavaldajate katusorganisatsiooni peakorterisse.

Politseibussiga rammiti maha koolimaja värav, kus oli end sisse seadnud Genova Sotsiaalfoorumi juhatus ning kus majutati ka demonstrante, hoones ja selle ümbruses puhkes ka kähmlus. Politsei konfiskeeris arvutidiskette ja muud materjali, operatsiooni käigus sai viga 66 meeleavaldajat, neist 12 vajasid haiglaravi.

Ööl vastu pühapäeva peeti politseiallikate teatel kinni umbes 50 protestijat, nende seas 10 Sotsiaalfoorumi liiget Hispaaniast, Prantsusmaalt ja Ühendkuningriigist. Politsei esindaja väitel leiti foorumi staabist nuge, tänavakive, süütepudeleid ja raudkang.

“Muidugi oleme me toimunust rabatud,” sõnas Prantsuse president Jacques Chirac tänavalahinguid kommenteerides. USA president George W. Bush lisas aga, et vägivaldsed protestid ei takista riigipäid edaspidigi kokku saamast. Jaapani peaministri Junichiro Koizumi sõnul ei saa riigijuhid protestijate muresid mõista, kuid neid rahumeelselt ja selgelt ei avaldata.

Briti, Prantsuse, Itaalia, Saksa, Jaapani, Vene, Kanada ja USA liidreid jäävad Genova mitmes piirkonnas meenutama põletatud autod, purukspekstud aknad ja rüüstatud hooned. Viga on saanud ligi 300 inimest, vahi all on 100.

Kokkupõrgete käigus sai üks 23-aastane protestija reedel ka surma. Traagilist intsidenti, kus politseinikud nende maasturit rünnanud märatsejate pihta tule avasid, uurib prokuratuur.

Kolmepäevase kohtumise enim tähelepanu pälvinud küljeks oligi, nagu oodatud, tänavalahingute ja rüüstamistega seonduv. Riigipead ise veetsid enamiku ajast barrikaadide taga “Punases tsoonis”, kus neid kaitsesid lisaks sadadele korravalvuritele kilomeetrid okatsraati ning betooni täis valatud merekonteinerid.

Lõppeva kohtumise peateemadeks oli majanduse jahenemine, muuseas väljendati muret kõrgete ja kõikuvate naftahindade pärast. G8 juhid asutasid ka uue aidsi-vastase võitluse fondi ning arutasid Lähis-Ida, Makedoonia ning Korea konfliktide lõpetamist.

Kokkuvõte G8 tippkohtumise otsustest

Genovas pühapäeval lõppenud G8 riikide tippkohtumisel otsustasid USA, Kanada, Prantsuse, Saksa, Itaalia, Jaapani, Suurbritannia ja Venemaa juhid kolme päeva vältel järgmist:

* Rakendada otsustavad meetmed vaesuse vastu võitlemiseks, eriti Aafrikas, ning globaliseerumine maailma heaks “tööle panna”.

* Anda 1,3 miljardit dollarit (24 miljardit Eesti krooni) ÜRO ülemaailmsesse aidsi-, malaaria- ja tuberkuloosivastase võitluse fondi.

* Koostada üksikasjalik Aafrika arengu kava ning luua konsultatiivorgan, mis ühendaks G8 ja Aafrika vaeste riikide juhte.

* “Jätkata edasiliikumist” vaeste riikide võlakoorma vähendamisel.

* Leiti, et tarvis on vähendada kliima soojenemisega seostatavate kasvuhoonegaaside õhkupaiskamist. USA ei toeta siiski endiselt Kyoto lepet, samas on Washington nõus uue kliimakonverentsi kokkukutsumisega aastaks 2003.

* Maailma majanduse jahenemine on olnud oodatust kiirem, kuid uueks kasvuks on loodud kindel alus.

* Tarvis on toetada tööd nn digitaalvõimaluste töörühmas, mis peab vähendama rikaste ja vaeste riikide lõhet infotehnoloogia vallas.

* Iisrael ja palestiinlased peaksid lubama piirkonda välisvaatlejad, et vältida olukorra edasist halvenemist.

* Makedoonia vaenupooled peavad olema väga kannatlikud, kuni Lääne vahendusel jõutakse kokkuleppeni konflikti lõpetamise kohta.

* Koread peaksid kiirendama leppimisprotsessi.

* Järgmise aasta tippkohtumine peetakse Kanada Kaljumägedes eraldatud kuurordis, vältimaks vägivalla kordumist.