Venemaalaste pidevalt vähenevad valikuvõimalused rannapuhkuse veetmiseks on pannud mõnesid muretsema, et Moskva õhutab meelega isolatsionistlikumaid rahvuslikke meeleolusid majanduslike raskuste ja sõjalise avantürismi ajastul, kirjutas ajaleht Financial Times.

Türgi ja Egiptus olid ainsad sihtpunktid välismaal, mis olid paljudele venemaalastele endiselt kättesaadavad, vaatamata majandussurutisele ja rubla kukkumisele. Aasta esimeses pooles veetsid venemaalased välismaapuhkustest 38 protsenti Türgis ja Egiptuses, selgub valitsuse andmetest.

2013. aastal käis välismaal puhkamas 18 miljonit venemaalast ehk kaheksandik elanikkonnast. Kümne aastaga saavutati kolmekordne kasv.

Pärast neljaprotsendilist langust eelmisel aastal vähenes turism välismaale selle aasta esimeses pooles 34 protsenti. Pärast Türgi ja Egiptuse suhtes kehtestatud piiranguid kardetakse järgmisel aastal veel 40-protsendist langust, mis tähendab seda, et välismaad külastavate venemaalaste arv naaseb 2000. aastate keskpaiga tasemele.

„Sellel on väga negatiivne mõju Vene keskklassi integreerumisele normaalsetesse suhetesse teiste riikidega. See on väga murettekitav,“ kommenteeris Moskva kõrgema majanduskooli sotsiaalpoliitika instituudi direktor Sergei Smirnov. „See on raudeesriide vaim.“

Mõned riigid püüdsid Venemaa ja Türgi vahelist tüli kiiresti ära kasutada, näiteks Iisrael ennustas Vene turistide arvu kasvu 20-30 protsenti.

Abhaasia president lubas järgmisel aastal vastu võtta neli miljonit Vene turisti.

Enamasti ennustatakse aga, et Egiptuse ja Türgi ärakukkumine annab tõenäoliselt tulemuseks selle, et üha enam venemaalasi veedab puhkuse kodumaal.

Vene turismisektor, mis juba kannatab pankrotilaine all, sealhulgas näiteks riigi suuruselt teise lennufirma Transaero krahh, langeb ilmselt veelgi suuremasse kriisi.

„Olukord on väga tõsine,“ ütles turismisektori esindaja Irina Tjurina. „Kui Türgi mais uuesti ei avane, on see täielik kollaps.“

Kiiruses, millega Kreml otsustas keelata puhkused Egiptuses ja Türgis, nähakse isolatsionistlikke püüdlusi.

„Isolatsionismi ja raudeesriide langetamise pooldajad võivad täna Krimmi veini klaase kokku lüüa,“ kirjutas PR-firma juht Aleksandr Boreiko Facebookis. „Pärast venemaalaste jaoks kahe populaarseima puhkusesihtkoha sulgemist ei ole enamik meie kaalmaalastest minu arvates vastu piiride täieliku sulgemise ideele, sest nad ei saa endale teisi sihtkohti lubada.“

Mõned Vene parlamendiliikmed on teinud ettepaneku väljasõiduviisade taastamiseks, mida viimati nähti nõukogude ajal.

„Pärast oktoobrirevolutsiooni kasvas üles põlvkond, kes arvas, et elu Nõukogude Liidus oli üsna normaalne ja parem kui teistes riikides, ma kardan, et kui see olukord edasi kestab, taasloome me sama mudeli,“
nentis Smirnov.