Very High Readiness Joint Task Force“ (VJTF), 5000-mehelised kiirreageerimisjõud, milles lepiti kokku NATO 2014. aasta tippkohtumisel ühena Venemaa agressiooni vastastest meetmetest, oleks oma kohale paigutamise faasis liiga haavatavad, et neid saaks Poolas või Balti riikides kasutada, ütlesid Financial Timesile kaks kõrgetasemelist NATO kindralit, kes on hästi kursis alliansi logistilise ja sõjalise planeerimisega.

Venemaa otsus suurendada dramaatiliselt oma vägesid Kaliningradi oblastis ning märkimisväärsed jõud piirialadel tähendavad seda, et VJTF riskiks puruks löömisega juba enne võitluseks valmis olemist, kui püüaks Oderi jõest (Saksamaa piirist) idas positsioonidele asuda, ütles üks kindralitest.

Kiirreageermisjõudude puudujäägid arvatakse olevat üks peamisi põhjuseid, miks on allianss otsustanud paigutada rohkem vägesid alaliselt idatiivale.

Üks tähtsaid meetmeid, mida enne juulikuist NATO tippkohtumist Varssavis Financial Timesi teatel kavandatakse, on nelja pataljoni, millest igaühe paneb välja üks NATO liikmesriik, paigutamine kolme Balti riiki ja Poolasse. Ühe Poola kõrgetasemelise diplomaadi sõnul on see „absoluutne miinimum“, mida vaja on.

Kuigi piiratud kasutusalaga efektiivse esmase reageerimise vahendina NATO artikli 5 järgi või avalikus sõjas, milles osaleb NATO liige ja mis kutsub esile kõigi 28 liitlase kollektiivse reageeringu, jääb VJTF oluliseks kaitsekomponendiks, kinnitavad NATO ametnikud.

„VJTF hakkab tegelema artikliga 4 ja see on meie kavatsus sellega,“ ütles NATO mitmerahvuselise kirdekorpuse aseülem, Poola brigaadikindral Krzysztof Król. „[Aga] me võtame [artikli 5] arvesse kogu oma planeerimises.“

Kiireageerimisjõud on endiselt väärtuslikud, et hoida ära selliste artikli 4 olukordade nagu pettemanöövrid, rahvarahutused või piiririkkumised eskaleerumine relvakonfliktideks. „Plaan arendati välja, et reageerida hübriidohtudele meie operatsioonipiirkonnas. Meie plaanid on olukorraga sobitatavad,“ lisas kindral Król.

NATO pressiesindaja kinnitas, et kiirreageerimisjõud on valmis lühikese etteteatamisajaga paigutamiseks „kõigis võimalikes olukordades“, sealhulgas artikkel 5. Ta tunnistas aga, et Venemaa vägede suurendamine muudab pildi keerulisemaks.

„Venemaal on lennukitevastased ja laevadevastased, nii maal kui ka merel baseeruvad raketid ning Kaliningradi oblastis ja tema territooriumi teistes osades baseeruvad lahingulennukid, mis on võimelised katma suuri alasid,“ ütles pressiesindaja. „Need Vene vägede kontsentratsioonid kujutavad endast väljakutseid, millest me oleme täielikult teadlikud ning mida me võtame oma planeerimises arvesse. Me arvestame nende täiendavate meetmetega, kui me tugevdame ja moderniseerime oma heidutust ja kaitsepositsioone pidades silmas Varssavi tippkohtumist. NATO teeb mis iganes on vajalik, et tõrjuda kõik ohud ja kaitsta kõiki liitlasi.“