Väed hakkavad Balti riikides paiknema rotatsiooni alusel, mis võimaldab USA-l, Suurbritannial ja Saksamaal vältida süüdistusi, et nad rikuvad pärast külma sõja lõppu Moskvaga sõlmitud kokkuleppeid, mille järgi vägesid endise idabloki riikidesse alaliselt ei paigutata, kirjutab Financial Times.

Briti kaitseministeeriumi ametnike sõnul saadetakse Balti riikidesse esialgu küll vaid üks kompanii ehk umbes sada meest, kuid tegemist on siiski muutusega Ühendkuningriigi hoiakus.

Fallon kavatseb teatada teistele NATO kaitseministritele, et Suurbritannia on pühendunud Ida-Euroopa demokraatlike riikide suveräänsuse toetamisele, ütles Briti kaitseministeeriumi allikas Financial Timesile.

„Me oleme valmis paigutama kuninglike õhujõudude lennukeid Balti riikidesse ning andma otsustava tähtsusega väljaõpet Ukraina relvajõududele,“ kavatseb Fallon öelda. „Nüüd hakkab meil olema regulaarsem vägede Balti riikidesse ja Poolasse paigutamise rütm.“

Briti vägede paigutamine Balti riikidesse moodustab osa juunis kokku lepitud USA-Saksa plaanist, mida nimetatakse transatlantiliseks võimekuse parandamise ja väljaõppe algatuseks (Transatlantic Capability Enhancement and Training Initiative). Plaan on mõeldud väljaõppe ja juhtimisõppuste lisamiseks Saksamaa, USA ja vähem võimekate Euroopa liitlaste vahel.

Sada Balti riikidesse saadetavat Briti sõjaväelast hakkavad regulaarselt osalema õppustel koos Eesti, Läti ja Leedu sõduritega, et parandada oma oskusi ja sidemeid NATO jõudude vahel.