Prantsuse luure tegi esmaspäeval kindlaks, et Abaaoud viibis nende nina all ja töötas juba teise rakukesega Pariisis, et korraldada rünnak Charles de Gaulle’i lennujaama vastu, kirjutab Financial Times.

Kolmapäeva varastel tundidel ründas üle 110 politseiniku hoonet, kus džihadistid viibisid, ning sellele järgnes seitse tundi kestnud piiramine, mille käigus tehti 5000 lasku, enne kui Abaaoud lõpuks tapeti. Kohtumeditsiiniekspertidel kulus tema jäänuste tuvastamiseks 24 tundi.

Luureagentuure panevad Financial Timesi teatel muretsema Abaaoudi kiire radikaliseerumine, noorus, teadmised digitaalvaldkonnas, sidemed ja tigedus.

Prantsuse luure endine terrorismivastase võitluse juht ja islamistlike võrgustike ekspert Louis Caprioli tõi välja, et kuni eelmise aastani näis Abaaoud tähtsusetu tegelasena.

Tema sidemed ja vähemalt kolm muud rünnakut, sealhulgas augustikuine katse tappa reisijaid Pariisi suundunud kiirrongis Thalys ning ära jäetud rünnakud kahe kiriku vastu Prantsuse linnas Villejuifis aprillis, näitavad, et tema mõjukus kasvas kiiresti.

„Tundub, et Abaaoudil on olnud kontakte igaühega, kes on rünnakuid proovinud,“ ütles Caprioli. „Kas ta on lihtsalt vahendaja? Me ei tea.“

Kahe Euroopa luureametniku sõnul sai Abaaoudist üks võtmetähtsusega karismaatilistest vahelülidest Islamiriigi Süüria operatsioonide ning tulevaste värvatavate ja Süüriast naasnute vahel Euroopas.

Abaaoudi jaoks sai pöördepunktiks veebruarikuine suur intervjuu Islamiriigi propagandaajakirjale Dabiq. See positsioneeris ta ühena karismaatilistest noortest meestest, kes oli Islamiriigi Raqqas asuva keskse juhtkonna käsutuses, kelle abil peeti sidet võrgustikega Euroopas.

Selle tagajärjel sai Abaaoudist Islamiriigi-vastase koalitsiooni tähtis sihtmärk. Tema vandenõud olid üks põhjus, miks Prantsusmaa president François Hollande otsustas eelmisel kuul alustada õhurünnakuid Süürias, teatas kõrge Prantsuse ametnik Financial Timesile.

Abaaoudi kiire muutumine džihaadi juhtfiguuriks illustreerib seda, kuidas Islamiriik on täielikult muutnud viisi, kuidas luureagentuurid peavad islamistliku terrori ohuga tegelema, ütles kõrge Briti julgeolekuametnik.

„Liikumine sähvatusest pauguni on nüüd palju kiirem,“ ütles ametnik, viidates perioodile ohu ilmnemisest konkreetseks rünnakuks kristalliseerumiseni.

Al-Qaidal kulus üle kümne aasta välisvõitlejate võrgustiku loomiseks, kuid Islamiriik teeb seda mõne kuuga, märkis ametnik.