Mida täpselt Ziminale süüks pannakse, pole teada, kuid telekanal Dožd selgitas välja, et ta vahistas mõni päev tagasi FSB operatiivgrupp ja viis Moskva lennukile. Riigireetmise paragrahv näeb Venemaal ette kuni 20-aastast vanglakaristust, vahendab BBC venekeelne teenistus.

Zimina viibib praegu Moskva Lefortovo vanglas, ütles Doždile Moskva ühiskondliku vaatluskomisjoni liige Aleksandr Ionov, kelle sõnul hoitakse teda üksikkambris ja talle avaldatakse survet. „Kui me teda külastasime, oli ta närvis ja palus, et tema juurde tuleks läbivaatust tegema terapeut,” ütles Ionov.

Kuni 2016. aastani oli Zimina Kaliningradis Balti Kultuuride Dialoogi Keskuse direktor. Praegu juhib seda vabaühendust Konstantin Antonets, keda meedias nimetatakse Zimina meheks.

Zimina kuulub Gortšakovi fondi sõprade klubisse. See avaliku diplomaatia toetamise fond asutati 2010. aastal tollase Venemaa presidendi Dmitri Medvedevi korraldusel. Toetusklubi veebilehel nimetatakse Ziminat sõltumatuks eksperdiks, kelle professionaalsete huvide hulgas on Läti poliitilise eliidi identiteet ja Balti riikide poliitika Venemaa suhtes.

Kaliningradi oblastiduuma liige Solomon Ginzburg ütles BBC-le, et Zimina oli Kanti-nimelise Balti föderaalülikooli aspirant.

„Võimalik, et tema vahistamine on sümmeetriline vastus Maria Butina vahistamisele USA-s,” pakkus Ginzburg. „Tundub, et nad on eakaaslased ja kummalgi pole luurega mingit pistmist.”

Zimina sidemetest Balti föderaalülikooliga rääkis ka BBC allikas, kes töötab Kaliningradi oblastiduuma liikme assistendina. Selle allika sõnul pöördus Zimina 2012. aastal tema poole, et korraldada kohtumine Läti justiitsministri Jānis Bordānsi ja parlamendiliikmete ning Kaliningradi oblastiduuma liikmete vahel.

„Kanti-nimelises Balti föderaalülikoolis on autonoomsed mittetulundusühingud, fondid, ühiskondlik-poliitiliste uuringute keskus Russkaja Baltika, mingid meediaväljaanded, mis nagu tegelevad Balti riikide uurimisega. Tegelikult on see lihtsalt selline propaganda, mis on suunatud Balti vabariikide vastu,” kommenteeris Kaliningradi regionaalse korruptsioonivastase keskuse Transparency International-R analüütik Roman Romanovski.

„See tema organisatsioon (Balti Kultuuride Dialoogi Keskus) on nendega väga sarnane,” lisas Romanovski, kelle sõnul otseseid teaduslikke sidemeid keskuse ja ülikooli vahel ei ole, aga ülikooli inimesed on Zimina sõprade hulgas.