Läbiotsimine toimus seoses juurdlusega, mis algatati pärast Piontkovski selle aasta jaanuaris raadiojaama Ehho Moskvõ veebilehel avaldatud artiklit „Pomm, mis on valmis plahvatama“, milles oli juttu olukorrast Tšetšeenias, vahendab Raadio Vabadus.

Prokuratuur leidis selles artiklis „Venemaa territoriaalse terviklikkuse rikkumisele suunatud tegude toimepanemisele üleskutsete tundemärke“. Lisaks sellele leiti, et artikkel õhutab viha ja vaenu ning alandab väärikust rahvustunnuse alusel. Algatati kriminaaljuurdlus ja 5. juulil võtsid FSB töötajad oma valdusse Ehho Moskvõ veebilehe ja Piontkovski vahelise kirjavahetuse. Veebilehe toimetaja Vitali Ruvimski ja teised selle töötajad kutsuti FSB-sse ülekuulamisele.

Piontkovski ise viibib välismaal.

„Äratab tähelepanu, et inimesed tungivad korterisse kell 6 laupäeva hommikul. Nähtavasti on see meie tšekistide päritud stiil,“ kommenteeris Piontkovski läbiotsimist.

Piontkovski tuletas meelde, et aastatel 2007-2009 teda juba süüdistati ekstremismis, kuid siis lõppes protsess sõnavabaduse hämmastava võiduga.