Raamatumessi asutajaks oli 1949 Börsenverein des Deutschen Buchhandels (Saksamaa raamatukaubanduse börsiühing). Alates 1988 tutvustatakse näituse ajal ühte väljavalitud peakülalist.

Eelmisel aastal esitleti Islandi kirjandust, tänavu on kord Uus-Meremaa käes. Järgmisel aastal tuleb Frankfurti Brasiilia ja 2014 Soome. Siiani on Balti riikidest esitletud ainult Leedu kirjandust (2002). Messi ajal antakse üle mitmeid auhindu, muuhulgas Saksamaa raamatukaubanduse rahupreemia ja saksa noorte kirjanduse auhind.

Pikk traditsioon

Tegelikult on raamatumessidel Frankfurtis juba üle 500-aastane traditsioon. Johannes Gutenberg tegi Mainzis, ainult mõnekümne kilomeetri kaugusel Frankfurtist, raamatute trükkimise revolutsiooni. Tänu trükkalitele Johannes Fustile, Peter Schöfferile ja Konrad Henckisele oli Frankfurt kohaks, kus raamatuid ümberlaaditi, metropol toimis kuni 17. sajandi lõpuni Euroopa keskse raamatumessina.

Valgustusajastu poliitilised sündmused ja keislerliku raamatukomisjoni kontrollid viisid lõpuks selleni, et Frankfurti mess kolis üle Leipzigisse. Alles kaks aastasada hiljem, kui peale Teist maailmasõda asutati kaks Saksamaad, ärkas Frankfurti raamatumess uuesti ellu. Pidulik avamine toimus 18. septembril 1949 Paulskirches. Kohale olid saabunud 205 saksa raamatukaupmeest.

Aastal 2011 külastas raamatumessi 280 000 inimest, nendest suurem osa olid erialakülastajad ja 7384 müüjat 106 riigist. Väljapanek on alati meediaski suurelt esil – kaks aastat tagasi oli ennast messile akkrediteerinud 10 000 ajakirjanikku 63 riigist. Frankfurter Allgemeine Zeitung annab messi ajal välja eriväljaande, mille tiraažiks on olnud 40 000 eksemplari.

Raamatumess on mõeldud ennekõike kirjastajatele, agentidele, raamatumüüjatele, raamatukogutöötajatele, teadlastele, filmiprodutsentidele, tõlkijatele, trükkalitele, antikvariaatidele ja teistele. Just Frankfurtis sõlmitakse kõik tähtsamad lintsentsilepingud.

Kahel viimasel messipäeval on näitus avatud ka publikule. Külastajatel on võimalik tutvuda uute raamatute ja põnevate inimestega. Näituse ajaks saabuvad linna nii kirjanikud, filmitegijad, kunstnikud kui poliitikud. Messiks tasub ennast korralikult ette valmistada ja juba eelnevalt põimida programmist välja huvitavad üritused.

Raamatunäitusel on esil ka Baltimaad, kusjuures peab kritiseerima Eesti Kirjastuste Liidu tööd. Kui mitmed kirjastused hakkavad saatma meediale pressiteateid juba mitmeid kuid enne messi algust, siis Eestist, kuid ka Lätist ja Leedust ei tule eelnevalt mingisugust informatsiooni. Tekib küsimus, kas eestlased ei soovi oma raamatutoodangut tutvustada? Ehk just seetõttu on püsinud Eesti boks messi ajal ka suhteliselt tühjana. Ilma eelneva informatsioonita ei leia ükski inimene, eriti akrediteeritud ajakirjanikud, teed eestlaste juurde. Väikeriigid peaksid aga tegema aktiivset ja kvaliteetset pressitööd. Vähe külalisi oli näiteks ka kaks aastat tagasi üritusel, kus tutvustati projekti Kultuuripealinn Tallinn - suurem osa poodiumi ette paigutatud toolidest jäid tühjaks, sest eelnevat reklaami ei oldud tehtud. Siinkirjutajale pisteti kutse pihku pool tundi varem kohapeal.

Tänavune peakülaline Uus-Meremaa

Uusmeremaalased teatasid alustaval pressikonverentsil, et Frankfurti on oodata rohkem kui 60 autorit ja 100 kunstnikku. Raamatumessi ajal organiseeritakse kogu Saksamaal rohkelt festivale, Uus-Meremaa kirjanduse ja kultuuri tutvustusi.

Projekti juht Tanea Heke tõi esile, et programmis on nii maooride traditsioonilised jutustused kui ka mordernne transmeedia. Uus-Meremaa maoorid edastasid jutustusi mitmel erineval viisil, näiteks ta moko (tätoveeringud), kunstkäsitöö, haka (tants) ja whaikorero (keel) vormis.

Kultuurprogrammi avab Frankfurtis muuseumipidu augusti lõpus. Kõrgpunkt on veel Long Night of Maori Stories (Maoori lugude pikk öö), mis organiseeritakse rahvusvahelise kirjandusfestivali raames Berliinis 12. septembril.

Erialakülastajad saavad messile sisse: 10. kuni 14. oktoobril 2012
Tavakülastajatele on mess avatud: 13. ja 14. oktoobril 2012

Online-pilet

Ostes online-pileti, saavad külastajad 20-protsendilise allahindluse. Pilet, millega saab kohalikku ühistransporti kasutades tasuta messile sõita, on võimalik juba kodus välja trükkida. Raamatukaupluste ja raamatukogude esindajad saavad allahindluse ka kohapeal kassades.

Rohkem informatsiooni:
www.buchmesse.de