Riiklik Patrimonio Nacional, mis haldab Hispaania uhkeimad ajaloolisi hooneid, on alates aprillist hoidnud suletuna Langenute Oru memoriaali Madridi lähedal, kus basiilika asub, sest remonditööde tõttu ei ole see ohutu, vahendas BNS.

Kuid basiilikat hooldavate benediktiktlaste abt ütles, et missa toimub sellegipoolest. Lisaks Franco surmale mälestatakse ka tema ideoloogilise õpetaja Jose Antonio Primo de Rivera surma 1936. aastal. Ka Primo de Rivera on basiilikasse maetud.

"Me palvetame selle paiga asutaja ja Primo de Rivera eest, kes sellel kuupäeval suri. Usklikud ei saa sellel missal ilmselt osaleda, sest see ei ole turvaline," ütles Anselmo Alvarez.

Langenute org on Franco tellitud mälestusmärk Hispaania kodusõjas (1936-1939) mõlemal poolel langenud inimestele. Sinna on maetud 40 000-60 000 inimest.

Kuid kompleks on paljude hispaanlaste jaoks üks kõige vastuolulisemaid meenutusi Franco ajastust.

Franco aega taga igatsenud parempoolsed pidasid seal rahvakogunemisi, kuni 2007. aastal keelustas sotsialistist peaminister Jose Luis Rodriguez Zapatero seal poliitiliste koosolekute korraldamise.

Franco Fond, mida juhib diktaatori tütar Carmen, süüdistab valitsust, et see kasutab turvalisust vaid ettekäändena, et takistada Franco toetajate massilist kogunemist basiilika juurde. Basiilika õnnistas 1960. aastal sisse paavst Johannes XXIII.

Konservatiivne ühendus Hazte Oir (Tee end kuuldavaks) on kogunud üle 40 000 allkirja palvekirjale, mis taotleb memoriaali taasavamist.

Teised aktivistid soovivad aga Langenute Oru lõplikku sulgemist ja selle muutmist Franco režiimi ohvrite mälestusmärgiks.