Ligi 350 rahumeelset vikerkaarevärvides marssijat tervitas traditsioonilise seksuaalkäitumise pooldajate raevukas viha, kirjutab Leedu Delfi.

Marsiga samal ajal kogunes Vilniuse katedraalis mõnikümmend vanema generatsiooni esindajat, kes asusid palvega võitlema seksuaalvähemuste meeleavalduste vastu. Palve keskel kordus mõte, et homoseksuaalsus on haigus, mis vajab ravi ja võrreldi homoseksuaalsuse levitamist kuritegevusega.

Sel nädalal peatas Vilniuse halduskohus peaprokuröri soovil varem väljaantud loa 8. mail linnas seksuaalvähemuste paraadi „Võrdsuse eest!“ korraldamiseks, mis tekitas hämmingut Leedu president Dalia Grybauskaitės, kelle sõnul tagab riigi põhiseadus kodanikele õiguse rahumeelseteks kogunemisteks. Leedu kõrgema astme kohus andis hiljem ürituseks loa.


Leedu seksuaalvähemuste rongkäigul on lubanud osaleda ka Hollandi suursaadik Joep Wijnands ja teised diplomaadid, Rootsi Euroopa asjade minister Birgitta Ohlsson, rahvusvaheliste organisatsioonide Human Rights Watch ja Amnesty International esindajad ja teisedki Euroopa inimõiguslased.