Lonsdale ütles intervjuus Associated Pressile, et viimase informatsiooni järgi sai tsükloni Pam tõttu kuus inimest surma ja 30 vigastada.

„See on väga hävitav tsüklon Vanuatul. Ma nimetan seda koletiseks, koletiseks,“ ütles Lonsdale. „See on tagasilöök valitsuse ja Vanuatu rahva jaoks. Pärast kogu arengut, mis on aset leidnud, on kõik see areng minema pühitud.“

Vanuatu riikliku katastroofide tagajärgede likvideerimise büroo koordinaator Paolo Malatu ütles, et kõik lennukid ja helikopterid on saadetud lendama üle kõige rohkem kannatanud kaugemate saarte.

„Elupaikade ja infrastruktuuri kahjustused on rängad,“ ütles Malatu. „Hetkel on prioriteet viia inimestele vett, toitu ja varjualuseid.“

Pealinna Port Vila juures on sillad Malatu sõnul purunenud, mistõttu ei ole võimalik isegi peasaarel Efatel sõidukitega liigelda.

Port Vila lennuväli on taas avatud, mistõttu on võimalik riiki abi tuua. Lonsdale'i sõnul tuntakse puudust väga paljudest asjadest.

Uus-Meremaa esindaja Georgina Robertsi sõnul saabub esmaspäeval kaks kaitsejõudude lennukit, et viia koju umbes sada Uus-Meremaa turisti.

Port Vila elanikud veetsid esmaspäevase päeva maha murtud puid ja majade rususid koristades. Kodutuks jäänud läksid üldiselt oma lähedaste juurde, kelle majad olid tormile vastu pidanud, või magasid ajutistes varjualustes, teatas UNICEF-i esindaja Alice Clements.

Vanuatul elab 267 000 inimest, kes on jagunenud 65 saare vahel. Pealinnas elab umbes 47 000 inimest.

Vanuatu Punase Risti juhi Hannington Alatoa sõnul on vähemalt pool rahvastikust tormist puudutatud.

„Katastroofidele Vanuatus aitab kaasa kliimamuutus,“ ütles president Lonsdale. „Me näeme merevee taseme tõusu. Muutusi ilmamustrites. Sel aastal on meil ränki vihmasadusid rohkem kui tavalistel aastatel.“

Tsüklon tegi kahju ka teistel Vaikse ookeani saartel, sealhulgas Kiribatil ja Saalomoni saartel. Mõnedest majadest evakueeriti inimesed ka Uus-Meremaal.