Kolmepäevane visiit on USA presidendi esimene külaskäik Kuubale 88 aasta jooksul ning see on Obama ja Kuuba presidendi Raúl Castro 2014. aasta detsembris teatavaks tehtud teineteisele avanemise kulminatsioon. Sellega tehakse lõpp vaenule, mis sai alguse, kui Kuuba revolutsioon kukutas 1959. aastal USA-meelse valitsuse, vahendab Reuters.

„See on ajalooline võimalus suhelda otse Kuuba rahvaga,“ ütles Obama uuesti avatud USA saatkonna töötajatele, kes olid kogunenud hotelli, kus president pärast saabumist esimese peatuse tegi.

Obama autokorteeži möödumist jälgiti rõdudelt ja hoovidest ning väike rahvahulk trotsis Havanna kesklinnas tänavate ääres troopilist vihmasadu ja rangeid turvameetmeid. „Viva Obama, viva Fidel!“ hüüdsid nad Obama möödumisel.

Obama kohtub visiidi käigus Raúl Castro, kuid mitte tema venna, Kuuba pikaaegse valitseja Fidel Castroga. Esmaspäeval esineb Obama Kuuba ettevõtjate ees. Eraviisilised kohtumised on Obamal dissidentidega. Obama esineb kuubalastele otse-eetris riigitelevisioonis ning külastab teisipäeval pesapallimängu.

Obamaga on reisil kaasas abikaasa Michelle, viimase ema ning tütred Sasha ja Malia. Obama jalutas Havanna koloniaalajastu linnaosas ning 18. sajandi katedraalis oli talle giidiks kardinal Jaime Ortega, kes mängis keskset rolli salaläbirääkimistel, mis viisid riikide suhete taastamiseni.

Obamad einestasid afrokuubalasele kuuluvas San Cristóbali restoranis, mis on üks näide Kuubal taas ettevaatlikult lubatud eraettevõtlusest.