Poola Raadio teatel paigutati puidust rist lossi ette juba mõned päevad peale aprillikuist lennukatastroofi, milles hukkus president abikaasaga ja tema kaaskond. Kokku 98 inimest olid 10. aprillil teel Katõni massimõrva mälestustseremooniale.

Smolenski all hukkunud Lech Kaczyński erakonna Õigus ja Õiglus (PiS) pooldajad ja lihtsalt presidendile kaasatundvad poolakad külastasid iga päev seda memoriaali.  

PiSi pressiesindaja Mariusz Błaszczak ütles Poola Raadiole, et rahvas valis ise selle koha välja. Partei vastased aga on PiSile heitnud ette soovi muuta lossi esine Kaczyński pühamuks.

Juuli algul Poola uueks presidendiks saanud Bronisław Komorowski aga arvas teisiti ja andis korralduse viia see lähedalasuvasse Püha Anna kirikusse. Töömeestele oli antud korraldus alustada kell 13 kohaliku aja järgi risti demonteerimist.   

Selleks kellaajaks kogunesid väljakule tuhanded end „Risti Kaitsjateks" nimetavad inimesed, kes asusid risti kaitsma ja kähmlesid neid laiali ajada üritanud politseinikega. Aktivistid murdsid ahelikust läbi ja peatasid risti ära viia tahtnud vaimulikud.

Esialgu õnnestus „Kaitske risti" skandeerinud rahvamassil saada oma tahtmine ja rist jäeti paigale. Mis aga sellest edasi saab ja kus ta paiknema hakkab, seda pole teada.