Sisserändajad asusid juba varakult järjekordadesse vastuvõtupunktide juures, kus nad jagatakse bussidesse ja saadetakse mööda Prantsusmaad laiali, vahendab BBC News.

Kardetakse, et osa sisserändajaid keeldub lahkumast, sest nende eesmärk on endiselt Suurbritanniasse jõuda. Nädalavahetusel toimusid sisserändajate ja politsei vahel kokkupõrked.

Suurbritannia on alustanud hinnanguliselt 1300 laagris olnud saatjata lapse vastuvõtmist.

Laagrisse jäävate alaealistega aitavad tegelda heategevusorganisatsioonid, korraldades nende küsitlemist ning tehes kindlaks, kes tuleks Suurbritanniasse üle viia.

Lapsed paigutatakse laagri eluasemeteks muudetud merekonteineritesse, mida kasutati omavalmistatud telkide asemel, teatas Prantsusmaa siseministeerium. Konteinerite senised elanikud evakueeritakse lastele ruumi tegemiseks.

Prantsuse võimud on välja jaganud umbes 10 000 lendlehte, milles informeeritakse inimesi laagri tühjendamise plaanidest. Inimestel kästakse endast teada anda vastuvõtupunktis ning seejärel viiakse nad mujale Prantsusmaale ja antakse võimalus varjupaika taotleda.

Üle Prantsusmaa on vastuvõtukeskustes Calais’ sisserändajate jaoks olemas 7500 voodikohta. Laagrielanike minema toimetamiseks kasutatakse umbes 60 bussi.

Teisipäevast alates saadetakse maha jäänud telke ja varjualuseid kokku lükkama buldooserid.

Kogu operatsioon peaks kestma kolm päeva.

Prantsusmaa siseministeerium teatas, et ei soovi jõudu kasutada, kuid kui on sisserändajaid, kes ei soovi lahkuda või organisatsioone, mis tekitavad probleeme, võib politsei olla sunnitud sekkuma.