Protestijad pidasid end rahulikult üleval ja seisid lindi taga, mis piiras kohta, kuhu asetati lilli. Ühega neist tuli rääkima Riia duuma liige Vadim Barannik erakonnast Kooskõla, pärast mida viis politsei mehe pargist minema, vahendab Läti Delfi.

Pärast seda läks Barannik teise protestija juurde, kellel politsei palus samuti lahkuda. Kui mees hakkas küsima, miks tal lahkuda palutakse, talutas politsei ta kätest kinni hoides pargist minema ja vahistas kuni asjaolude väljaselgitamiseni.

Tõenäoliselt vahistati politseinike korraldustele allumatuse eest aktivist Ainis Sproģis, kes pani enda vahistamisest Facebooki üles video. Ta viidi politseijaoskonda.

Sproģis teatas, et teda „marineeriti üle tunni” ega seletatud vahistamise põhjust.

Ülejäänud kaks protestijat jäid parki, kust lahkusid politseinike saatel mõne aja pärast.

Protestija vahistamise kohta nõudis seletust siseminister Rihards Kozlovskiselt Läti parlamenti kuuluv rahvuslaste ühendus, teatas selle juht Raivis Dzintars.

Rahvuslaste ühendus nõuab selgitust muu hulgas seetõttu, et protestiaktsioonil koolide lätikeelsele õppele ülemineku vastu 1. mail agressiivseid seaduserikkujaid ei vahistatud.

Ka siis oli kohal sama sõnastusega plakatiga vastumeeleavaldaja, keda aktsioonist osavõtnud tõukasid ja rebisid tal plakati käest.

Dzintars ütles siis, et politseinikud praktiliselt ei reageerinud aktsioonist osavõtnute sõnalisele ja füüsilisele rünnakule rahumeelse protestija vastu.