Päästjad said esimesi teateid kõrvalistest küladest, mis andsid aimu sellest, et paljud mäenõlvadel asuvad kogukonnad on hävinud või võitlevad ellujäämise eest, vahendab Associated Press.

Mägedesse abivajajatele appi läinud päästemeeskondi on takistanud maalihked, teatas Gorkha regiooni kohalik ametnik Prakash Subedi.

„Külasid, nagu see, tabavad rutiinselt maalihked ning pole ebatavaline, et terved külad, kus elab 200, 300, kuni 1000 inimest, mattuvad täielikult kivivaringute alla,“ ütles abiorganisatsiooni World Vision liige Matt Darvas. „Tõenäoliselt pääseb ligi ainult helikopteriga.“

Nepali siseministeeriumi ametniku Laxmi Dhakali sõnul keskendub valitsus lisaks päästejõupingutustele abi jagamisele.

Päästetöötajad hoiatasid, et olukord võib epitsentri lähedal olla kaugelt hullem. USA geoloogiateenistuse teatel asus maavärina epitsenter Lamjungi lähedal, Katmandust umbes 80 kilomeetrit loodes.

Katmandu piirkonna kohalik ametnik Ek Narayan Aryal ütles, et esmaspäeval jagatakse Katmandus kümnes paigas telke ja vett, kuid järeltõugete tõttu on kõik närvilised.

„On toimunud ligi sada maavärinat ja järeltõuget, mis muudab päästetööd keerulisteks. Isegi päästjad on hirmunud ja põgenevad nende tõttu,“ ütles Aryal.

Kümned tuhanded veetsid öö, magades parkides või golfirajal. Laagris oldi ka pragunenud hoonete ja rusuhunnikutega ääristatud linnaväljakutel.

Katmandu koosneb peamiselt väikestest halvasti ehitatud telliskividest kortermajadest. Väljaspool linna vanimaid piirkondi olid paljud üllatunud selle üle, kui vähe moodsaid hooneid maavärinas kokku varises.

Enamikus Nepali piirkondadest ei ole elektrivoolu ega vett. ÜRO teatel on haiglad Katmandu orus ülerahvastatud ning neis on otsa lõppemas varud ja kohad surnukehade paigutamiseks.

Pealinna kohale tõusis aga arvukalt suitsusambaid, kui koguneti kiiresti lähedaste surnukehi põletama.

Enamik poode Katmandus on suletud, tegutsevat paistsid vaid puuviljamüüjad ja apteegid.

Esimesed riigid, kes Nepalile appi tõttasid, olid naaberriigid India, Hiina ja Pakistan, mis kõik on püüdnud Nepali oma mõju alla saada. Seni on Nepalil kõige paremad suhted Indiaga, millega on riigil lähedased poliitilised, kultuuri- ja religioossed sidemed.