Valgevene pealinna Minski metroos kärgatas esmaspäeva õhtul plahvatus, milles sai surma vähemalt 11 ja vigastada rohkem kui 100 inimest, teatasid Valgevene siseministeerium ja president Aljaksandr Lukašenka.

Viimastel andmetel on haavatuid 103, kellest 78 on on toimetatud haiglasse ja ülejäänutele osutatakse arstiabi kohapeal. Raskelt vigastatute seas on ka vähemalt kaks väikelast.

Kannatanute traumad – peamiselt alajäsemete vigastused ja söestumine – annavad tunnistust plahvatuse võimsusest. Pealtnägijate ja Valgevene internetiväljaannete kinnitusel on metroojaamas vigastada saanud kandekonstruktsioonid. Eeldatavalt toimus plahvatus metroorongi viimases vagunis, vahendab BNS.

Pealtnägija kinnitusel ta nägi Minski kesklinnas asuvast Oktjabrskaja metroojaamast suitsu tõusmas ning seda, kuidas ohvreid kanderaamidel metroost välja toimetati, kirjutab BBC.

Vigastada on saanud vähemalt 50 inimest. Kohale tuli vähemalt kümme kiirabibrigaadi ja 12 tuletõrjebrigaadi, välja tuuakse kannatanuid, kellest paljudel on väiksemad haavad, vahendas Lenta.ru.

Pisut enne kella 18 toimunud plahvatus rebis vähemalt ühel inimesel mõlemad jalad küljest, jutustas pealtnägija AFP-le.

Jaama lähedal asuvad ka president Aljaksandr Lukašenka ametiruumid.

Pealtnägijad rääkisid uudisteagentuurile Associated Press, et plahvatus toimus sel momendil, kui inimesed Oktjabrskaja jaamas rongilt maha astusid. Oktjabrskaja jaamas ristuvad kaks metrooliini.

Plahvatuse toimumisaeg on Minski metroo jaoks tipptund, kuna just sel ajal naasevad inimesed töölt koju.

Üks haiglas viibiv kannatanu jutustas, et ta sõitis eskalaatoril ja nägi tugevat sähvatust, seejärel kustus jaamas tuli. Tema hinnangul sarnanes toimunu enam kõrgepingekaabli plahvatusega. Ka ei tundnud ta mingit spetsiifilist lõhna, näiteks püssirohu oma.

"Kuulsin vaikset heli, mis sarnanes vahuveini pudeli avamisega"

Pealtnägijate sõnul oli jaamas plahvatushetkel kaks metroorongi.
“Ma kuulsin vaikset heli, mis sarnanes vahuveini pudeli avanemisega, seejärel lõi lööklaine katki vaguni aknad ning hakkas tulema suitsu. Suitsu oli väga palju, me isegi hakkasime kartma, et võime lämbuda. Kõik toimus väga kiiresti, sõna otseses mõttes minutitega,” jutustas üks sündmuspaigal viibinu.

Õiguskaitseorganite allika sõnul peetakse juhtunu peamiseks versiooniks siiski terroriakti. “Uurimise peaversiooniks on terroriakt. Välised tunnused, traumade iseloom räägivad just nimelt terroriaktist,” selgitas allikas.

Venemaa president Dmitri Medvedev edastas Valgevene riigipeale Lukašenkale telefoni teel kaastundeavaldused ja pakkus abi terrorirünnaku uurimisel.