Teenistus algas umbes tunnise hilinemisega ning esmalt lauldi Lõuna-Aafrika Vabariigi hümni, vahendab BBC News.

Tseremooniameister Cyril Ramaphosa ütles, et Mandela pikk jalutuskäik on läbi ja ta võib lõpuks puhata.

Esimene kõneleja, Mandela sõber ja koos tema Robbeni saarel vangis olnud Andrew Mlangeni ütles, et Mandela tekitas lootust, kui seda ei olnud. Mlangeni sõnul vaatab Mandela tseremoonia peale alla: "Pole kahtlustki, et ta naeratab, kui vaatab oma armastatud maad, mehi ja naisi ühinemas, et tunda rõõmu tema elust ja pärandusest.

Seejärel esinesid järelehüüetega Mandela kolma lapselast.

Esimene rahvusvahelistest kõnelejatest, ÜRO peasekretär Ban Ki-moon ütles, et tuntakse kurbust suure kaotuse üle ja tuntakse rõõmus suurest elust.

"Lõuna-Aafrika on kaotanud kangelase, ta on kaotanud isa... Ta oli üks meie suurtest õpetajatest. Ta õpetas eeskujuga. Ta ohverdas nii palju ja oli valmis andma kõik, mis tal oli vabaduse ja demokraatia eest," ütles Ban.

USA president Barack Obama ütles, et Mandela oli ajaloo hiiglane ning lisas: "Maailm tänab teid Nelson Mandela jagamiose eest meiega."

Obama kõnet saatsid valjud kiiduavaldused. "Igale mehele on raske järelehüüet öelda... kui palju raskem on seda teha ajaloo hiiglasele, kes viis riiki õigluse suunas."

Obama sõnul õpetas Mandela maailmale tegude jõudu ja ideede jõudu ning oli vaja sellist meest nagu Mandela, et vabastada mitte ainult vangi, vaid ka vangistajat.

"Me ei näe selliseid nagu Mandela enam kunagi. Kuigi ma jään alati Madibale alla, paneb ta mind tahtma olla parem mees," ütles Obama.

Castro avaldas Mandelale austust kui ülimale väärikuse ja revolutsioonilise võitluse sümbolile. Tema venna Fideli võimul olles oli Kuuba apartheidi terav kriitik ja Mandela avaldas Kuubale selle eest tänu.

Peamise kõnega esines Lõuna-Aafrika Vabariigi president Jacob Zuma, keda alguses maha karjuti, kuid kelle kõnet kuulati austusega.

Zuma ütles, et Mandela oli kartmatu vabadusvõitleja, kes keeldus lubamast apartheidiriigi brutaalsusel takistada tema rahva võitlust vabanemise eest.

Veel võtsid sõna Brasiilia president Dilma Rousseff, Hiina asepresident Li Yuanchao, Namiibia president Hifikepunye Pohamba ja India president Pranab Mukherjee.

Osales ka kolm USA endist presidenti George W. Bush, Bill Clinton ja Jimmy Carter.

Kohal oli Suurbritannia peaminister David Cameron koos endiste peaministritega, Prantsusmaa president François Hollande, Palestiina omavalitsuse president Mahmoud Abbas ja Zimbabwe president Robert Mugabe.

Lõuna-Aafrika Vabariigi valitsuse teatel osales üle saja praeguse ja endise riigipea.

Leinajate hulgas olid näiteks ka Oprah Winfrey, Bono, Sir Richard Branson ja Peter Gabriel.

Teenistus toimus 95 000 inimest mahutaval FNB staadionil ning seda näidati suurtel ekraanidel veel kolmel staadionil.

Mandela mälestusteenistus oli üks viimase aja suurimaid rahvusvaheliste aukandjate kogunemisi.

Mandela surnukeha pannakse kolmeks järgnevaks päevaks välja Pretoriasse ning riiklik matus leiab aset pühapäeval Ida-Kapimaa provintsis Mandela kodukülas Qunus.