43-aastane kuue lapse isa müüs 17. juulil ebaseaduslikult sigarette, kui politseinikud ta kinni pidasid ja üks neist ta käsivarrega ümber kaela haardesse võttis. Politsei väitel osutas Garner vahistamisel vastupanu. Meditsiinilise ülevaatuse tulemusena kuulutati surm tapmiseks, vahendab Reuters.

New Yorgi väikseimas linnaosas Staten Islandil juhtunud intsident jäi videosse, mis levis kiiresti internetis ning kutsus esile debati USA politsei jõukasutamise üle, eriti vähemuste vastu.

USA politseinikele süüdistuse esitamine ülemäärase jõu kasutamise eest, isegi kui see lõpeb kellegi surmaga, on haruldane nii föderaalsel kui ka osariigi tasemel.

Meditsiinilise ülevaatuse tulemusena leiti, et politseinikud tapsid Garneri tema kaela ja rinda kokku surudes. Kaasa aitasid Garneri terviseprobleemid, sealhulgas astma ja ülekaalulisus.

Videos on näha Garnerit politseinikega vaidlemas. Ta ütleb: „Palun jätke mind rahule." Ja hiljem: „Ärge puutuge mind.“ Siis surub neli politseinikku ta pikali maha. „Ma ei saa hingata,“ ütleb Garner korduvalt. Politsei väidab, et Garner osutas vahistamisel vastupanu.

New Yorgis kutsus otsus süüdistus esitamata jätta esile meeleavaldused. Teadetekohaselt vahistati 30 inimest, kui meeleavaldajad kogu õhtu läbi Manhattani marssisid, vahendab Fox News.

Pärastlõunased rahumeelsed protestid muutusid hiljem vihasteks. Karjuti „Pole õiglust, pole puud“, viidates iga-aastasele tuledesüütamistseremooniale Rockefelleri keskuse juures. Politsei takistas meeleavaldajaid selle ürituse segamisel.

Vihane rahvahulk püüdis barrikaadist läbi murda Kuuenda avenüü ja Lääne 52. tänava nurgal, kuid politsei suutis neid tagasi hoida.

Jõulutulede süütamise tseremooniat püüdis segada veel teinegi seltskond, keda suutis politsei taas takistada.

Meeleavaldajad marssisid Manhattani West Side Highwayle ja peatasid seal tipptunni liikluse.

Õhtupoolikul hakati kogunema kogu New Yorgi linnas. Twitter hashtag'iga #ShutItDown kutsuti üles peatama jõulutulede süütamise tseremooniat.

Kella 17.30-ks oli Times Square'ile kogunenud umbes 300 rahumeelset protestijat, keda jälgisid kümned vormiriietuses politseinikud. Karjuti „Ma ei saa hingata!“, „Pole õiglust, pole rahu!“, „Kuidas te kirjutate rassism? NYPD!“ ja „See on vastupanu!“.