Trump külastab Poolat ajal, mil riik on mures kasvava ohu pärast Moskvast. Varssavi jaoks on NATO selle ohuga võitlemisel määrava tähtsusega, vahendab uudistekanal NBC.

„Me tahame seda [afirmatsiooni] kuulda iga päev nii Ameerika Ühendriikide presidendilt kui ka kõigi teiste NATO riikide liidritelt,“ ütles suursaadik Piotr Wilczek Trumpi saabumise eel.

Trump süvendas liitlaste seas skeptitsismi ja muret eelmisel kuul, kui ta otsustas NATO tippkohtumisel otsesõnu mitte mainida viiendat artiklit kollektiivkaitsest. Valge Maja sõnul näitas aga juba riigipea kohalolek sellele pühendumist.

Trump kohtub täna president Andrzej Dudaga ja osaleb nn kolme mere algatuse (Three Seas Initiative) tippkohtumisel Eesti, Läti, Leedu, Poola, Rumeenia, Slovakkia, Sloveenia, Tšehhi, Ungari, Bulgaaria, Austria ja Horvaatia riigijuhtidega.

Ka peab Trump Varssavis Krasinski väljakul rahvale kõne, mis tema rahvusliku julgeoleku nõuniku H.R. McMasteri sõnul saab olema suure tähtsusega. USA riigipea kavatseb meenutada poolakate vaprust teise maailmasõja ajal, kutsudes üles samasugusele julgusele praegustel väljakutsuvatel aegadel.

Kõne on veel töös, ütles eile õhtul lennuki pardal pressiesindaja Sarah Huckabee Sanders.

Trump peab kõne täna Eesti aja järgi kell 14.