Orkaan maabus sadamalinnast Corpus Christist kirdes kohaliku aja järgi orienteeruvalt kell 22 (Eesti aja järgi kell 6), oodatust varem ja kategooria võrra võimsamana, saanuna jõudu Mehhiko lahe soojadest vetest. Tuulekiirust mõõdeti raju maabumise hetkel iiliti pea 60 meetrit sekundis, vahendab uudisteagentuur AP.

Torm liigub järgnevatel päevadel aeglaselt üle Texase ja Louisiana osariikide ja prognooside kohaselt on oodata tugevat ja ohtrat vihmasadu, ulatuslikke üleujutusi, maalihkeid ja tornaadosid. Texase kuberneri Greg Abbotti sõnul saab see olema katastroofiliste tagajärgedega, mistõttu kuulutas ta välja eri- ja hädaolukorra. Niisamuti tegi ka Louisiana.

USA president Donald Trump andis reede õhtupoolikul ennetavalt välja erakorralise määruse, millega kuulutas Texase osariigi katastroofipiirkonnaks veel enne orkaani saabumist, avades osariigile võimaluse kasutada föderaalabi.

Torm andis maabumisel tugevaima hoobi väikesele Rockporti linnale, mille meer soovitas kõigest tunde varem kõigil linnaelanikel kirjutada oma kehale oma nimi, et päästjatel oleks neid surma või vigastuse korral võimalik tuvastada.

10 000 elanikuga linna keskkool, hotell, vanadekodu ja elukvartal said raskeid tormikahjustusi, nentis päästeamet. Mitut neist kasutati ka evakuatsioonikeskusena.

Orkaani jõud hakkas maismaale jõudes tasapisi raugema ja laupäeva pärastlõunal sai sellest taas esimese kategooria orkaan. Üleujutuste oht püsib aga endiselt suur ja Harvey suudab lähipäevil ka troopilise tormina kõvasti pahandust teha.

Texase rannikualadel anti juba nädala keskel, kui orkaan alles hakkas kasvama, inimestele tungiv soovitus kodudest lahkuda ja varju otsida. Tormi tugevnemise tõttu kuulutati mõnel pool välja ka sundevakuatsioon.

Võimsa orkaani teele jääb hinnangute kohaselt vähemalt kuus miljonit inimest. Osariigi suurim linn Houston tühistas tormi tõttu esimese koolipäeva saabuval esmaspäeval.

Teateid on purustustest ja ulatuslikest elektrikatkestustest nii rannikualadel kui sisemaal.

Hurricane #Harvey continues to pound #PortLavaca #Texas with wind and storm surge. Like a washer machine on heavy duty cycle. pic.twitter.com/XIxFZsaKUO
— Rob Marciano (@RobMarciano) August 26, 2017