Inimõigusorganisatsioonide andmetel kasutati pealinna Damaskuse Ghouta eeslinnade ülestõusnute kantsi ründamisel kolmapäeva keskpäeval mürgigaasi, raketirünnakutega alustati režiimi poolt aga juba varahommikul.

Valitsus mõistagi eitas kategooriliselt keemiarelva kasutamist.

Jooksev kajastus ning foto- ja videomaterjal all!

Süüria, 21. august 2013: Kaamera näitab aeglaselt põrandal linade vahel liikumatult lamavaid lapsi, nende silmad on kinni, nende nahk on kahvatu. Mees nende taustal karjub vihaselt: "Ärge valetage meile! Lõpetage valetamine! Kuhu kõik need lapsed kadusid? Kus on režiim... kes meid mõrvab?"

"Keemiarelvad," karjub ta ja hoiab oma peast kinni. "Meid rünnati keemiarelvadega!"

Süüria pealinna Damaskuse eeslinna haiglat valdab tohutu paanika. Amatöörkaadritelt on näha ohtralt laipu, ka lapsi ja naisi, kellest mõnda haiglast parasjagu välja toimetatakse, osa surnukehi on kaltsudega, osa neist on peaaegu alasti.

Mõne kõrval nutab ema või isa, vend või õde, poeg või tütar. Mees on selili põrandal, tema pilk on tühi ja keha vappub tugevalt justkui krampides. Mitmel ohvril tuleb suust või ninast vahtu. See on raske pilt kümnendi rängima keemiarünnaku ohvritest.

Kuigi tavaliselt lääne meedia midagi sellist ei näita, siis sel korral tegi erandi ka CNNi uudisteprogramm. Kogu õhtu näidati amatöörkaadreid keemiarünnaku mastaapsusest ja koledusest, inimestest, kes võitlevad oma elude eest ja neist, kes enam vastu ei pidanud.

ÜRO arutas edasist tegevust kinniste uste taga

Kolmapäeva õhtupoolikul sai New Yorgis kinnisel koosolekul kokku ka ÜRO Julgeolekunõukogu, selleks ajaks oli juba 35 organisatsiooni liikmesriiki nõudnud keemiarünnaku viivitamatut uurimist.

ÜRO peasekretär Ban Ki-moon teatas, et on keemiarünnaku teatest vapustatud.

Briti rahvusringhäälingu Lähis-Ida korrespondent Ian Pannell juhtis tähelepanu, et keemiarelva kasutamist on võimalik tõendada kuni kolm päeva pärast rünnakut, sest seni on gaasist jälgi.

"Sündmuskohal on pilt ääretult võigas," kirjeldas korrespondent.