Reutersi fotoajakirjaniku sõnul on linnatänavatele tulnud kümned inimesed, kes naudivad pärast kaht aastat džihadistide käsu järgi elamist vabadust, mis kaasnes Islamiriigi linnast taandumisega, vahendab uudistekanal BBC.

Koos liitlasvägedega Manbijisse saabunud Reutersi fotoajakirjanikule näidati linnaväljakut, kus inimesi džihadistide poolt hukati. Kohalike sõnul hukati inimesi erinevatel põhjustel, aga surmanuhtlusega karistati inimesi ka pelgalt suitsetamise, burkade mittekandmise ja muusika kuulamise eest, mis läks džihadistide tõlgenduse kohaselt šariaadiseadustega vastuollu.

Reutersi ajakirjanikuga rääkinud kohalik mees ütles, et hukati „kõige eest“. „Vajadusel toodi lihtsalt ettekäändeks, et hukkamõistetu ei usu jumalat, misjärel tal võeti pea maha,“ kirjeldas ta. „See on täielik ebaõiglus.“

„Ma tunnen rõõmu ja mul on tunne, nagu ma näeksin seda unes. Ma ei suuda seda uskuda. Ma ei suuda seda uskuda pärast seda, kui ma nägin asju, mida keegi ei ole näinud,“ tunnistas kohalik.

Linnatänavale tulnud naine tänas liitlasvägede sõdureid: „Te olete meie lapsed, te olete kangelased, te olete veri meie südametes, te olete meie silmad. Välja Daesh (araabiakeelne väljend Islamiriigi kohta -toim)!“

Sõdurite poole pöördus ka pisarais vanadaam: „Miks teil küll nii kaua läks?“

Lahing linna vabastamiseks kestis 73 päeva, mis päädis linna vabastamisega Süüria opostisioonijõudude poolt. Terroriroganisatsioon kasutas linnast taganedes inimkilbina pea 2000 inimest. Kümnetel inimestel õnnestus põgeneda ja ülejäänud vabastati, teatas Süüria Inimõiguste Vaatluskeskus.

„Inimeste hulgas, kelle Islamiriik kaasa võttis, on neid, keda kasutati inimkilbina, aga ka selliseid inimesi, kes lahkusid SDF-i kättemaksu hirmus vabatahtlikult," ütles inimõigusorganisatsiooni juht Rami Abdel Rahman.

Vaatluskeskuse teatel hukkus lahingutes Manbiji ja selle ümbruse alade pärast 437 tsiviilelanikku, nende hulgas ka hinnanguliselt 100 last.