Valitsus dekriminaliseeris teisipäeval eridekreediga osa korruptsioonikuritegudest ja muutis võimu kuritarvitamise vangistusega karistatavaks vaid siis , kui selle tagajärg on rahaline kahju üle 44 000 euro.

Our report from Bucharest: there was more suspicion here, than celebration at news the government will cancel its controversial decree. pic.twitter.com/AmsQoco9mK— Steve Rosenberg (@BBCSteveR) February 4, 2017

Valitsusjuht Sorin Grindeanu lubas eile õhtul, et eridekreet, millega tema sõnul sooviti kõigest vähendada vanglate ülerahvastatust, tühistatakse rahva vastuseisu tõttu pühapäeval. „Ma ei soovi Rumeeniat lõhestada. Rumeenia ei tohi jaguneda kahte leeri,“ ütles ta televisiooni vahendusel. „Ma ei soovi seda näha.“

Kriitikute hinnangul soovis sotsiaaldemokraatlik valitsus sellega aidata oma erakonna (PSD) juhti Liviu Dragneat, kes on parajasti väidetava võimu kuritarvitamise eest kohtu all, ja teisigi kurjategijatest poliitikategelasi ja ametnikke.

Viimasel viiel õhtul tuli otsuse vastu, mis pidi jõustuma nädala pärast, tänavatele meelt avaldama sadu tuhandeid rumeenlasi, kellest osa nõudis ka valitsuse tagasiastumist.