Põhja-Korea riigitelevisioon näitas Kim Jong Ili pisarais poega Kim Jong Uni, kes kõndis isa kirstuga musta auto kõrval läbi lume. Järgnesid teised kõrged ametiisikud, sealhulgas Jang Song Thaek – noorema Kimi onu ja riikliku kaitsekomisjoni aseesimees, teatab CNN.

Sõdurid seisid langetatud päi, mütsid käes. Nende roheline vormiriietus oli teravas kontrastis särava valge lumega. Mängis leinamuusika.

Tänavate ääres seisid nutvad põhjakorealased. Lumest märgade juustega inimesed nuuksusid ja tagusid rusikaid vastu rinda.

„See on meie kindral,“ ütles riigitelevisioonile intervjuu andnud sõdur. „Selles lumes peame me ta ära saatma ja see rebestab südame.“

Lumesadu andis riiklikule meediale uut materjali surnud juhi ülistamiseks.

„Sulgjas lumesadu tuletab korea rahvale meelde lumist päeva, kui juht Paektu mäe salajases laagris sündis ja suurt revolutsioonilist karjääri, mida ta läbi lumehangede tegi,“ teatas riiklik uudistagentuur KCNA, vihjates Kim Jongi Ili sünnile pühal mäel. „Kõik tänavad Pyongyangis ning kõigis linnades ja külades üle maa on nüüd üle ujutatud lund rookivate inimestega, kes seejärel juhiga viimast korda hüvasti jätavad. Nemad, kes veetsid unetu öö, tundes temast puudust, on tulnud välja kõigile teedele, mida mööda ta eluajal käis.“

Pärast matuserongkäiku, mis kulges kuni riigi asutaja Kim Il Sungi nimelise väljakuni, viidi Kim Jong Ili surnukeha tagasi Kumsusani memoriaalpaleesse, kus see palsameeritakse ja pannakse klaaskirstus välja nagu seda tehti ka tema isa Kim Il Sungiga.