Väike Barbuda saar on pärast orkaani väidetavalt „vaevalt elamiskõlblik“. Ametnikud hoiatavad, et St. Martin on peaaegu hävitatud ja hukkunute arv arvatavasti kasvab, vahendab BBC News.

Tuule kiirus viimase aastakümne kõige võimsamas tormis Atlandi ookeanil oli 83 meetrit sekundis.

Esimesena tabas Irma saareriiki Antigua ja Barbudat. Barbuda saarel hukkus vähemalt üks laps. Peaminister Gaston Browne’i sõnul sai saarel kahjustada 95 protsenti hoonetest.

„See on absoluutne häving,“ ütles Browne pärast lendu üle 1600 elanikuga saare. „Saar on sõna otseses mõttes vee all. Tegelikult arvan ma, et sellisel kujul on Barbuda vaevalt elamiskõlblik.“

Browne ütles BBC-le, et 50 protsenti Barbuda elanikest on nüüd kodutud ja saare ülesehitustööd lähevad maksma 100 miljonit dollarit.

Riigi 80 000 elanikuga põhisaar Antigua pääses suurtest kahjudest.

Vähemalt kaheksa inimese hukkumist ja märkimisväärset kahju kinnitati Prantsusmaale kuuluvatel territooriumidel St. Martinil ja St. Bathélemyl.

„See on tohutu katastroof – 95 protsenti saarest on hävinud,“ ütles kohalik tippametnik Daniel Gibbs.

Märkimisväärsest kahjust teatati ka St. Martini saare Hollandile kuuluvas osas Sint Maartenis. Seal on hävinud Kariibi piirkonna suuruselt kolmas lennujaam.

Hollandi merevägi saatis Sint Maartenile appi kaks sõjalaeva lähedal asuvatelt Arubalt ja Curaçaolt.

Orkaan tabas ka Briti ülemereterritooriumi Anguillat, mille üks elanik ütles BBC-le, et saar näeb välja, nagu oleks sellele visatud tuumapomm.