Meeleavaldajad blokeerisid maantee, mis ühendab pealinna Méxicot Acapulcoga ning marssisid loosungi all „Kes valitseb Guerrerot?“, viidates sellele, et tudengite kadumisega Iguala linnas on seostatud kohalikku politseid, mis teeb koostööd organiseeritud kuritegevusega, vahendab Associated Press.


Uurijad ei ole endiselt öelnud, kas nädalavahetusel ühishauast leitud 28 surnukeha hulgas oli kadunud tudengeid. Viimased kadusid pärast kaht rünnakut, milles väidetavalt osales ka Iguala politsei ning milles sai kuus inimest surma ja 25 haavata.

Kohaliku õpetajate kolledži tudengid läksid Igualasse, et koguda inimestelt tänaval annetusi. Nad kogunesid koju sõitmiseks samal ajal, kui linnapea naine María de los Ángeles Piñeda lõpetas kesklinnas oma kõnet.

Aktivist Javier Monroy arvas, et rünnaku võis esile kutsuda kohalik jõuk nimega Guerreros Unidos, mis arvas, et tudengid kavatsevad Piñeda kõnet segada. Naise sugulastel on nimelt sidemeid narkojõukudega.

Föderaalpeaprokurör Jesús Murillo Karam on keeldunud spekuleerimast seoste üle kõne ja vägivalla vahel.

Iguala linnapea José Luis Abarca on tagaotsitav ning osariigi ametnikud on vahistanud 22 linna politseinikku, kes on ajutiselt asendatud spetsiaalse föderaalpolitsei üksusega.

Linnapea naise asukoht pole teada. Abarca ütles 29. septembril intervjuus Milenio Televisiónile, et sai politseilt teateid, et tudengid ründasid ja röövisid inimesi, kes olid tulnud kõnet kuulama ja tantsima.

Prokuratuuri teatel oli María de los Ángeles Piñeda surnud vend Alberto Piñeda kõrgel positsioonil Beltrán Leyva narkokartellis. Alberto ja teine vend Marco Piñeda olid mõlemad Mehhiko endise presidendi Felipe Calderóni tagaotsitumate kurjategijate nimekirjas ning nad tapeti rivaalide poolt 2009. aastal.

Linnapea naise veel üks vend Salomón Piñeda vabastati eelmisel aastal vanglast ning ta arvatakse olevat Guerreros Unidose Iguala haru juht. Guerreros Unidos on aga samuti seotud Beltrán Leyva kartelliga, teatab kohalik meedia.

Guerrero osariigi peaprokurör Iñaky Blanco teatas, et kahtlusalused on tunnistanud, et kuni 30 Iguala politseinikku olid Guerreros Unidose jõugu liikmed.