Hiina riigimeedia tsiteeris sõjalisi eksperte, kelle sõnul ei asu riigi kirdeosa Daliani sadamas ehitatud lennukikandja teenistusse enne 2020. aastat ning selle täielik varustamine ja relvastamine võtab aega, vahendab Reuters.

Hiina ametliku uudisteagentuuri Xinhua teatel on lennukikandja kere täielikult valmis ning olemas on ka käigu-, jõu- ja muud peamised süsteemid.

Laeva vettelaskmine „näitab, et meie maa kohalik lennukikandjate projekteerimine ja ehitamine on saavutanud samm-sammult suuri tulemusi“, teatas Xinhua.

Vettelaskmistseremooniat juhtis Hiina mõjuka kesksõjaväekomisjoni aseesimees Fan Changlong.

Valitsus on öelnud, et lennukikandja projekt põhineb 1998. aastal Ukrainast palja kerena ostetud Nõukogude Liidul pooleli jäänud Kuznetsov-klassi lennukikandjal, mis kandis alguses nime Riga ja hiljem Varjag. Hiinlased ehitasid selle valmis ja nimetasid Liaoningiks.

Uue diiselmootorite jõul liikuva lennukikandja veeväljasurve on 50 000 tonni ning sellel peaksid opereerima hakkama Hiina hävituslennukid Shenyang J-15.

Hiina riigimeedia on tsiteerinud eksperte, kelle sõnul vajab riik vähemalt kuut lennukikandjat ja baase üle maailma nende toetuseks.