1700 inimest tuli piirkonnast vulkaanipurske järel sundevakueerida ja veel 10 000 inimest oodatakse spetsiaalsetesse kogukonnakeskustesse, mis avati, et pakkuda inimestele ohutut pelgupaika, vahendab uudistekanal CNN.

Vulkaan hakkas Hawaiil purskama kohaliku aja järgi eile, Eesti aja järgi kell 4.45 hommikul, mille järel oli näha tulist laavat õhku paiskumas keset elumajade piirkonda.

Vulkaanide aktiviseerumine tähendab ka maavärinate intensiivistumist, vulkaani lähedal asuvat piirkonda raputas reedel mitu maavärinat, millest tugevaim oli magnituudiga 6,9, mis tõi kaasa pinnaseliikumisi.

Ametivõimude teatel ohustab elanikke üha suurenev vääveldioksiidi kogus õhus, mis kujutab inimese elule potentsiaalselt surmavat ohtu. Värinad põhjustavad ka metaaniplahvatusi, mis võivad kaasa tuua kaljurahnude ohtlikku liikumist. Tuhanded inimesed on vulkaani tõttu ka elektrita: mürgise ohu tõttu ei saa elektifirma aga saata oma ekipaaže mitmetesse piirkondadesse voolu taastama.

Aur ja laava purskusid kohaliku aja järgi neljapäeva õhtul välja praost Leilani Estatesis, mis asub Pahoa linna lähedal saarestiku suurimal, Hawaii saarel. Tulikuum laava purskus kuni 50 meetri kõrgusele õhku ning laavavool valgus ühe maja taga Leilani Estatesis laiali umbes 180 meetri laiusele alale, rääkis kohalik elanik Ikaika Marzo väljaandele Honolulu Star-Advertiser.

USA geoloogiateenistuse teatel anti neljapäeva pärastlõunal teada uutest lõhedest maapinnas, millest tuli kõigepealt kuuma auru ja hakkas seejärel pritsima laavat. Juba nädalapäevi varem hakkas kokku varisema ka teise vulkaani Puu Oo kraatripõhi, mis kutsus esile sarja maavärinaid ja põhjustas laava liikumise uutesse maa-alustesse kambritesse.