Õde kuulus meditsiinitöötajate hulka, kes ravisid 69-aastast Hispaania preestrit, kes suri 25. septembril Madridi haiglas. Preester sai ebola Sierra Leones, kus ta oli ebolahaigla meditsiinidirektor, vahendab Associated Press.

Arvatakse, et õde sai viiruse sellelt preestrilt, kuigi ta kuulus ka nende meditsiinitöötajate hulka, kes ravisid teist Hispaania preestrit, kes suri ebolasse varem.

Maailma terviseorganisatsiooni (WHO) viimase hinnangu järgi on ebolaepideemia tapnud üle 3400 inimese.

Esmaspäeval kinnitas WHO, et enne Hispaania haiglaõe juhtumit ei ole väljaspool Lääne-Aafrikat ebolasse nakatumise juhtumeid olnud.

WHO pressiesindaja Fadela Chaib ütles Associated Pressile, et ainsad kinnitatud juhtumid on olnud Lääne-Aafrikas ja USA-s ning haiguse ülekandumise juhtumeid pole väljaspool Lääne-Aafrikat seni teada olnud. WHO ootab Hispaania võimudelt ametlikku teadet.

Hispaania haiglaõde läks päev pärast preestri surma puhkusele, kuid pöördus pühapäeval Madridi töölisklassi eeslinnas Alcorcónis palavikuga arsti poole ja pandi karantiini. Ebolasse nakatumist kinnitasid kaks testi.

Madridi esmase tervishoiu direktor Antonio Alemany ütles ajakirjanikele, et naisel ei olnud muid sümptomeid peale palaviku ning võimud koostavad nimekirja inimestest, kellega ta on kontaktis olnud.

Alemany ei öelnud, kus abielus, kuid lasteta naine oma puhkust veetis.

Õde hoolitses preester Manuel García Viejo eest, kes juhtis Sierra Leones Lunsaris San Juan del Diose haiglat. Augustis aitas naine ravida ka 75-aastast Hispaania preestrit Miguel Pajarest, kes toodi ebolasse nakatununa kodumaale Libeeriast. Pajares suri, kuigi talle anti eksperimentaalset ebolaravimit ZMappi. García Viejo seda ravimit ei saanud, sest selle ülemaailmsed varud olid otsas.

Ööl vastu teisipäeva viidi õde politseieskordi saatel Alcorcóni haiglast Madridi Carlos III haiglasse, kus raviti ka preestreid.